Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Mijn goede voornemen
Categories: Geen categorie

Er is weer een nieuw jaar begonnen, tijd voor een hele reeks nieuwjaarstoespraken van hoogwaardigheidsbekleders. Daar hoor ik niet bij en je kunt moeilijk van een toespraak spreken met een babbeltje op een website. Toch waag ik me hier aan een nabeschouwing van de afgelopen tijd en een vooruitblik naar wat 2010 te bieden heeft. Ik zal me beperken tot mijn eigen schilderijen – de toestand in de wereld laat ik graag over aan burgemeesters en politiecommissarissen.

Een tijd geleden al weer begon ik voorzichtig met schilderen. Zoals zo velen begon ik met aquarel. Landschapjes en bloemetjes wel te verstaan. Het medium van aquarel sprak me echter niet aan en ik stapte over op acryl. Dat was veel beter! Zowel de kleuren als de manier van werken spraken me veel meer aan. Ik was er toen nog van overtuigd dat de realistische schilderkunst de enige ware was en schilderde liefst zo realistisch mogelijk. Dat ging heel aardig. Maar toen probeerde ik – bij wijze van grap aanvankelijk – wat abstracts en dat leverde weer heel nieuwe inzichten op. En schilderijen. Een handicap was het wel, want een kunstenaar die twee (of zelfs meer) heel verschillende schilderstijlen tegelijk gebruikt wordt niet voor vol aangezien. Tenzij je meestervervalser bent en na enige tijd in de gevangenis alsnog een bestaan als kunstenaar opbouwt. 😉

Waarom toch altijd die strikte scheiding tussen abstract en realistisch? Waarom die Berlijnse muur ertussen? Zou het mekaar echt bijten? Ik heb er veel over nagedacht en veel schetsjes gemaakt. Het bracht mij tot de conclusie: het bijt elkaar niet! Sterker nog, het kan in één schilderij. Mijn goede voornemen voor 2010 is, om in mijn werk abstract en realistisch bij elkaar te brengen. Op een harmonieuze wijze natuurlijk. Een beginnetje heb ik gemaakt met het schilderij “kamille oog”. Maar er komt nog veel meer. Ook in 2010 bent u weer van harte welkom om het op deze site te volgen.

Comments are closed.