Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Oma’s koekjes
Categories: Geen categorie

Het schilderij dat ik onlangs heb afgerond heet “Oma’s koekjes”. Het staat nog niet op de website; ik zal het eerst presenteren op de kunstbeurs in Alkmaar. Het is een combinatie van abstract en realistisch geschilderde koekjes.

Waarom Oma’s koekjes? Het is een klein eerbetoon aan mijn grootmoeder aan vaderskant, Oma Vulsma. Oma Vulsma sprak ik altijd aan met “U”. Dat had ik zo geleerd. Helemaal logisch was het niet, want mijn andere grootouders, die aan moederskant, sprak ik aan met “je”, zoals mij eveneens geleerd was. Gek genoeg vond ik dat als kind helemaal niet gek. Hoewel je zou denken dat het u-zeggen een soort mentale barrière zou zijn, was het tegendeel waar. Ik had met Oma Vulsma een hechte band.

Oma was altijd wel in voor een lolletje. Een typisch grootouder-kleinkind geintje. Zoals het opzichtig naar binnen slurpen van een sliert spaghetti. Succes bij de kleinkinderen verzekerd, en de generatie ertussen keek fronsend toe.

Ze woonde twee straten verder, dus ik ging vaak langs. Mijn grootvader was al enige tijd geleden overleden, dus bezoek was altijd zeer welkom.

Op bezoek gaan bij Oma Vulsma was beslist niet vervelend. Behalve dat we nooit uitgesproken raakten, had ze altijd de lekkerste koekjes in huis. Die bakte ze niet zelf, want een echte keukenprinses was ze niet. Maar ze haalde altijd de lekkerste verse roomboterkoekjes bij de banketbakker. Ik proef ze bij wijze van spreken nog! Zoet was haar passie. We aten met Kerstmis midden jaren ’80 met haar in de Wintertuin in Krasnapolsky. Oma volstond met muizenhapjes van allerlei lekkere spijzen van het buffet. Pas toen het zoete nagerecht aan de beurt was, sloeg ze haar slag. Wij hadden eigenlijk wel genoeg gegeten, maar Oma schepte haar bord vol ijs, gebak en andere zoete waren. We keken vol verbazing toe.

Vermoedelijk at ze op het laatst meer koekjes (het koekjesmonster noemde zij zich wel eens) dan boterhammen. Maar ach, ze is er 83 jaar mee geworden!

Comments are closed.