Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Vernieuwend
Categories: Kunstbeurs

De nieuwsbrieven die ik ontvang van Galerie X (zo noem ik hem maar even voor dit stukje) zijn altijd vol zelfvertrouwen. Hoewel ik de aangeboden schilderijen zelden mooi vind, is er blijkbaar toch een markt voor. Wat me altijd intrigeert zijn de teksten waarmee de schilderijen gepresenteerd worden. Voor mij een reden om me vooral niet af te melden. De afgelopen week echter ontving ik een wat treurige en zeldzaam eerlijke nieuwsbrief. De eigenaar van Galerie X meldde dat zijn galerie dit jaar niet op Art Amsterdam* aanwezig zou zijn. De reden: de ballotagecommissie vond zijn galerie niet vernieuwend genoeg! Dat is in de ‘haute art’ zo’n beetje het ergste wat je kan overkomen. Niet vernieuwend genoeg, ai ai ai! Wel lef dat hij dit harde oordeel met zijn geïnteresseerde volgers wilde delen. Uiteraard waren wij nog steeds van harte welkom in zijn galerie etc. etc.

Ik was toch al van plan om naar Art Amsterdam te gaan, maar nu was ik extra benieuwd. Wat voor vernieuwende zaken zouden we tegenkomen? De vele recensies haalden wel iets van de verrassing weg. Het vermaak was er niet minder om. De ‘performances’ met kooien met mensen erin, de man die live – en met beursoverstemmend lawaai – blikken trechters maakte, de kippenren met echte kippen, we kwamen ze allemaal tegen. Helaas waren we pas na zevenen bij de kooien; de mensen die erin zaten waren al gevlogen. De kippen zaten nog netjes in hun ren. Een dood exemplaar met gevederd lijf en glazen kop en poten stond ernaast in een vitrine. Wij vonden het erg vernieuwend. Maar er was meer. Neem nou de twee yeti’s van twee meter hoog, bekleed met schapenvacht. Voor 13.500,- euro had je er al één. Er was videokunst, bijv. met dames die eindeloos in een zwembad ronddobberden. Een metalen tobbe gevuld met netjes rechtop gelijmde rietjes, verlichting op de bodem schemerde er doorheen. Een soort ronde kraters van klei en modderkleurige verf voor op de vloer. Een soort kijkdoos met wat onduidelijke doch wel bewegende en geluid voortbrengende inhoud. Geplastificeerde rafellapjes voor aan de muur. Het werd de mannelijke helft van een passerend echtpaar te machtig. Op licht verveelde toon zei hij tegen zijn vrouw “Jij moet ook een keer gaan knutselen.”

Waren er ook nog gewoon mooie schilderijen voor boven de bank? Die waren er, maar minder dan op andere kunstbeurzen. Is niet vernieuwend natuurlijk. Veel schilderijen en andere objecten hadden bovendien een formaat dat minimaal een bovengemiddeld hoge woonkamer vereist. Of gewoon een extra kamer, speciaal voor de kunst.

Heerlijk zo’n kunstbeurs met een hoog kermisgehalte. Ik zal de laatste zijn die beweert dat het geen kunst is; toneel is kunst; het voordragen van gedichten is kunst. Film maken is kunst. Misschien zijn kermis en circus eigenlijk ook wel kunst. Het was vast wel heel vernieuwend. De vraag is alleen of dat de belangrijkste norm zou moeten zijn in de beeldende kunst… Aan de andere kant: er zijn meer kunstbeurzen. De eigenaar van Galerie X hoeft niet lang te treuren.

* voorheen: de KunstRai

Comments are closed.