Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Kunst in het wild (2) – Man sproeit schaap
Categories: Kunst in het wild

Wat steekt daar nu uit het water? Ik sta op een brug in Zeeburg en kijk naar een vijver, schuin tegenover het Flevopark en vlakbij een aantal imposante nieuwbouwwoningen.

Het hoofd van een kale man en de kop van een schaap steken boven het water uit. Het ene oog van de man sproeit water in de richting van het schaap. Je zou het geheel een fontein kunnen noemen, maar dan wel met een minimale rol voor het water. In eerste instantie wekt het beeld een brede lach op. Dit is gewoon grappig maf. In tweede instantie ga je je afvragen of dit een betekenis heeft. Man bijt hond. Man sproeit schaap? Een titel of verklaring is zo gauw niet te vinden. Mijn idee is dat de man en het schaap beide onvrijwillig te water zijn geraakt. Misschien wilde de man het schaap wel redden. Maar dat sproeien richting het schaap zie ik niet als reddende actie. En huilen doet hij ook niet, zijn oog is net een waterpistool. Het is meer een soort van pesterij.

Dan maar op zoek naar de echte betekenis; de site Kunstwacht helpt mij verder. Het bronzen beeld ‘Man en schaap’ is van de hand van Merijn Bolink. Het is geplaatst in 2003. De betekenis is deze: “Volgens kunstenaar Merijn Bolink ontstaat er een vorm van communicatie tussen mens en dier als ze elkaar in de ogen kijken, al hebben ze geen idee wat er in de ander omgaat.” Ja, dat dankt je de koekoek natuurlijk. Dat geldt soms ook voor mensen onderling. “De waterstralen uit de ogen van de man zijn een vertaling van dat gevoel.” Het zal wel eigenwijs zijn van me, maar in dat geval had ik ook een straal water laten komen uit het oog van het schaap. Nu is het eenrichtingsverkeer dat door de argeloze beschouwer kan worden geïnterpreteerd als plagerijtje. “De lichamen van de man en het schaap bevinden zich onder de waterspiegel. De kunstenaar legt daarmee een link naar de historie van het gebied. Doorbraken in de oude Zeeburgerdijk leidden vroeger vaak tot overstromingen waardoor het achterliggende poldergebied onder water stroomde.” Dat brengt mij dan dichterbij het idee van ‘man redt schaap’. Het is een leuk beeld, maar ik zou wat doen aan de communicatie tussen de twee. Laat dat schaap ook water sproeien.


Comments are closed.