Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Op stap in Londen
Categories: Geen categorie

 

Een weekje Londen voel je in de benen; al reis je nog zoveel met de metro, je loopt hele einden van hot naar her. Er valt dan ook erg veel te zien, zelfs als je er al een paar keer geweest bent.

Deze reis stonden meer musea op ons program dan ooit tevoren. We hebben er vijf bezocht: het British Museum, het Natural History Museum, de National Gallery, Tate Britain en tot slot nog de Saatchi Gallery. Aan de laatste twee wil ik in een volgend Praatje graag meer aandacht besteden. In dit stukje een paar andere hoogtepunten.


De National Gallery aan het Trafalgar Square is één en al hoogtepunt. Dat past mooi bij het idioot hoge beeld van Nelson op zijn zuil. Min of meer onvoorbereid over wat we er konden zien, liepen we naar binnen. Gratis, want voor de meeste musea in Londen hoef je geen toegang te betalen. Het deed denken aan ons Rijksmuseum, maar dan internationaal. Zaal na zaal kwam je de grote namen uit de schilderkunst tegen: o.a. Rembrandt, Vermeer, Van Gogh, Gauguin, Canaletto, Rubens. Op een gegeven moment waren we zo daas dat we nog bijna een zaal met Monet oversloegen (ik dacht in het voorbijgaan: ‘hé, die schilderijen ken ik ook ergens van…’) Aan de plukjes mensen te zien is Van Gogh nog steeds een ‘sterk merk’. Voor zijn schilderijen stonden de meeste mensen stil.

Het British Museum hadden we al eerder gezien, maar het is zo groot, dat we nog wat zalen moesten ‘inhalen’. De mummies en Griekse kunstschatten hadden we uiteraard al bij bezoek 1 bekeken. Voor wie nog naar Londen gaat: vooral doen dit museum, je weet niet wat je ziet. Veel en groot. Er zijn ook wisselende tentoonstellingen trouwens, waar je wel voor moet betalen.

Het Natural History Museum was vooral de moeite waard voor het gebouw. Er stonden enorme Efteling-rijen voor de ingang, vanwege de schoolvakantie waarschijnlijk. Binnen zijn namelijk o.a. dinosaurus skeletten te zien, dat trekt jeugdig publiek natuurlijk. Het gebouw is rijkelijk versierd, zowel aan de buiten- als binnenkant, met dierfiguren. De liefhebber van edelstenen en mineralen kan zijn hart ophalen op de eerste verdieping: een enorme zaal met allerlei soorten stenen.

Wat andere tips nog, voor mocht u ook naar Londen gaan:

–         de botanische tuin Kew Gardens: een flink park met een paar schitterende kassen waar je de drukte van de stad achter je kunt laten. Een halte met de metro verder is Richmond. Als u een eindje loopt komt u bij Richmond park, waar u loslopende herten tegenkomt.

–         Covent Garden: gezellige terrassen, leuke winkeltjes. Live optredens van zangers/ muzikanten en andere straatartiesten. En een biertje van de tap bij café Punch & Judy.

–         Sushizaak Wasabi in Villiers street (tussen Charing cross en Embankment, maar er zijn meer filialen): zelf je sushi maaltijd samenstellen uit vers aanbod van héél veel soorten sushi. Geen wachttijd, dus ook erg handig als je ’s avonds nog naar een theatervoorstelling wilt.

Comments are closed.