Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Kunst in het wild (4) – Bredero
Categories: Kunst in het wild

 

In de stromende regen fietste ik richting pont. Een dame, net als ik op de fiets en in plastic gehuld, vroeg mij waar het Bredero college was. Dat is geen eenvoudige vraag, want het Bredero college heeft meerdere filialen in Noord. Ook in het centrum van Amsterdam is de naam Bredero present. Welbekend schrijver van “de Spaansche Brabander” en zijn gevleugelde uitspraak ‘het kan verkeren’.


Die laatste spreuk is te vinden in een gevelsteen in de Sint Pieterspoortsteeg. “1585 16 maart 1985” staat erboven. 1585 is het geboortejaar van Bredero. Bredero is vlakbij aan de Nes geboren en woonde verder aan de Oudezijds Voorburgwal. In 1985 werd zijn geboortejaar herdacht, met het Bredero festival in dezelfde buurt. Waarschijnlijk is toen ook deze steen geplaatst. Ik kan me nog goed herinneren dat ik op dat festival was. Een klein stukje Amsterdam was eeuwen terug geflitst, zo leek het wel. Het straatbeeld was, inclusief verklede vrijwilligers, helemaal 1585. In elk geval in mijn (toen) twintigste-eeuwse ogen.

Het Bredero beeld op de Nieuwmarkt bestaat uit een sokkel met zijn naam, met daarop een beeld van een man en een vrouw. De man zoekt toenadering tot de vrouw, die daar blijkens haar houding niet van gediend is.

Enig speurwerk was geboden, want ik had geen idee van wie het beeld was en wat het betekent. Bredero zelf was het vast niet. Het beeld is gemaakt door Piet Esser (1914-2004) en geplaatst in 1968, het 350ste sterfjaar van Bredero. Het stelt een scène voor uit de Spaansche Brabander, waarin hoofdrolspeler Jerolimo een prostituee probeert te kussen.

Het beeld is achter de Waag bij de Geldersekade geplaatst, misschien wel omdat Bredero op de Geldersekade een literaire kring bezocht. (het saligh Roemers huys). Maar het is in elk geval toepasselijk vanwege de directe nabijheid van de Rosse Buurt.

Comments are closed.