Eline's kunstblog
Eline Vulsma over kunst en meer
Herboren kunstenaar op de Affordable Art Fair
Categories: Kunstbeurs

Met mijn tante bezocht ik de Affordable Art Fair in de Westergasfabriek te Amsterdam. Het is een beurs met kunst tussen de 100 en 5000 euro. Betaalbaar dus. De keuze was bijzonder ruim: van prachtige en originele werken tot complete rotzooi en alles er tussenin. Ik geniet ook altijd weer van de creatief gevonden nonsens met een fijn prijskaartje. Zoals een groot rood doek met drie kleine rondjes uitgesneden, bijna 4000 euro. Titel: vampier. Jaaaah, daar wordt wat uit u gezogen en het is niet alleen bloed… ;-)

Aardig bedacht vond ik de schilderijen van huiskamer taferelen met mini videoschermpjes erin. Normaal ben ik niet zo van de videokunst, maar dit was leuk gedaan. Bijvoorbeeld een huiskamer met raam. In het raam zat een klein videoschermpje met draaiende windmolens. Of een dressoir met aquarium met video van levende vissen. Kitsch, vond m’n tante. Dat was het ook, maar toch geinig.
Mijn tante viel als een blok voor de kunst van Nico Los. Een abstracte kleurcompositie van roze en blauw op een plaat van een soort acrylglas. Het deed haar denken aan email. Het toeval wilde dat de kunstenaar zelf aanwezig was en graag wat wilde vertellen over zijn werk. Het was een behoorlijke zoektocht geweest om bij zijn huidige kunstuitingen terecht te komen. Zowel artistiek als op het persoonlijke vlak. Zijn behoefte om de emotie van licht en kleur weer te geven had hem gevoerd langs realistische en abstracte schilderkunst. Het was niet wat hij bedoelde, de spontaniteit ontbrak. Mede door zijn werk in een fotolab ontdekte hij de voor hem passende vorm. En na het overwinnen van zijn persoonlijk situatie was hij eindelijk waar hij wilde zijn. Helaas was de plaat wat groot voor de huiskamer van mijn tante. Maar in de toekomst komt er ook kleiner werk van hem op de markt, dus wie weet.

Mijn favoriet van deze beurs hing bij de stand van een Italiaanse galerie. Mijn Italiaans is al wat weggezakt sinds mijn studietijd, dus sprak ik een Italiaanse dame aan in het Engels. Lichte paniek. Er werd een Italiaanse meneer bij gehaald die wel Engels sprak. Althans, het ging. Ik wilde graag een boekje kopen over de schilder die daar hing, Carlo Petrini. Maar ik mocht het boekje gratis hebben. Petrini is in Italië een bekend kunstenaar, zo vertelde mij deze galeriehouder. Er zal wel weer een heel verhaal achter zitten, maar het zijn vrolijke doekjes met allerlei vormen van een soort gekleurde spaghetti, met enkele of soms meer realistische elementen. Gewoon erg leuk. Als u gaat googelen: de beste man heeft een even bekende naamgenoot in Italië die slow food promoot. Maar de schilder Petrini is van 1969.


2 Comments to “Herboren kunstenaar op de Affordable Art Fair”

 1. conny zegt:

  hey,
  ik heb denk ik een schilderij van Petrini ,maar kan nergens!!!!info vinden over die persoon.
  het is een zicht van een plein met fontein,
  met veel mensen,maar redelijk met een knipoog.
  (schaars gekleed).hebt u ergens meer info gevonden?
  alvast bedankt

  • Eline Vulsma zegt:

   Dag Conny,

   Meer informatie dan dat ene boekje heb ik niet. Maar ik heb voor de duidelijkheid twee plaatjes gescand. Dat maakt het makkelijker om het met uw eigen schilderij te vergelijken.

   vriendelijke groet,
   Eline