Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Piepkleine schilderijtjes
Categories: Geen categorieVorige week op de Affordable Art Fair kwam ik ook weer de piepkleine schilderijtjes van Karel Sirag tegen. Die had ik al vele malen eerder mogen bewonderen op kunstbeurzen. Volgens mijn tante moest je vroeger op een wachtlijst als je zo’n schilderijtje van Sirag wilde bemachtigen. Maar tegenwoordig kun je ze ‘gewoon’ bij de galerie kopen.

De schilderijtjes van Sirag vallen ten eerste op door hun kleine formaat; het zijn echt miniatuurtjes. Ze bevatten piekfijn geschilderde landschapjes met kastelen, burchten en dorpjes. Er zit ook altijd een grapje in verwerkt. De gebruikte techniek is olieverf op masoniet.


Het tweede wat opvalt is de prijs voor de miniatuurtjes: enkele duizenden euro’s per stuk. Waarmee niet gezegd wil zijn dat ze dat niet waard zijn. Het is alleen een opmerkelijk bedrag voor schilderijtjes waar je soms een vergrootglas bij nodig hebt om ze goed te kunnen zien.

Galerie Lieve Hemel verkocht op de beurs een mooi prentenboekje over de schilderijtjes van Sirag. Het colofon leert dat het is uitgegeven bij gelegenheid van een expositie in de galerie, in mei en juni 2010. De plaatjes zijn prachtig, op ware grootte afgebeeld. Het is makkelijker om ze zo te bekijken dan met je neus er bovenop tijdens een kunstbeurs. De begeleidende tekst is meer poëtisch dan informatief. Het gaat over de maatschappij kritiek die met humor in de schilderijtjes verwerkt is. Maar weinig over de kunstenaar of het gebruikte materiaal.

Dan maar even hulp zoeken op internet. Sirag is geboren op 12 maart 1948 te Driebergen. Hij studeerde van 1966 tot en met 1969 aan de Academie voor beeldende kunst en vormgeving “Artibus” in Utrecht. Na zijn diensttijd verklaarde Karel zich op 1 januari 1971 tot beroepskunstschilder. Hij voelde zich sterk geïnspireerd door kunstenaars zoals Magritte, Dali en Max Ernst. In die tijd was Sirag’s stijl het beste te omschrijven als surrealistisch.
Van 1975 tot en met 1985 was hij leraar voor de werkgroep “Creatieve Vorming” te Utrecht. In die periode veranderde Sirag zijn stijl, en begon hij miniaturen te schilderen. Hij vond zijn inspiratie in werken van Piranesi en Canaletto. Maar ook de werken van Schelfhout, Springer en Spitzweg hadden zo zijn invloed, waarbij hij met name de humor in een compositie erg kon waarderen.
In 1981 vond een groepstentoonstelling plaats bij Galerie Lieve Hemel waar ook Karel Sirag voor het eerst deel van uitmaakte. (bron: Kunstmakelaardij Metzemaekers) De site van de galerie meldt nog dat Sirag studiereizen maakte naar o.a. Turkije, Peru en Nepal. Dat is in zijn werk zeker te zien.

Wie meer wil weten, kan terecht bij Galerie Lieve Hemel in Amsterdam. Het boekje heet “De kunst van het verpakken”, ISBN 978-90-70402-34-1

Comments are closed.