Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Guerilla kunst – het mutsje van Vrouwe Fortuna
Categories: guerilla artEen paar maanden geleden kocht ik een leuk boekje: The Guerilla Art Kit van Keri Smith. Van guerilla marketing had ik wel gehoord, maar van guerilla kunst nog niet. De ondertitel luidt: ‘Everything you need to put your message out into the world.’

De definitie die de schrijfster geeft is deze: Elk anoniem werk (o.a. graffiti, borden, uitvoeringen, toevoegingen en decoratie) geïnstalleerd, uitgevoerd in, of vastgemaakt aan de openbare ruimte, met het duidelijke doel om de wereld op een creatieve manier te raken of tot nadenken te stemmen.

Ik moest er weer aan denken vandaag, omdat ik sinds het lezen van dit boekje veel beter ben gaan letten op dit soort uitingen. Vandaar dat een spreuk die met tape was vastgeplakt aan een stoplicht me opviel. ‘Verlangen maakt verdrietig’. Je kunt de spreuk in kwestie een open deur vinden of juist aardig. Zolang het de openbare ruimte geen (blijvende) schade toebrengt vind ik het prima. Daar pleit de schrijfster van het boekje trouwens ook voor. In wezen zijn de ‘Loesje’ posters ook een soort guerilla kunst, hele bekende zelfs.

De schrijfster geeft leuke voorbeelden die best goed zijn uit te voeren. Als je een boek uit hebt, kun je het in de kast zetten. Maar je kunt het ook in de openbare ruimte achterlaten met een kaartje erin. Daar schrijf je dan op dat de vinder het mag houden en je wenst hem of haar veel plezier met het boek. Het heeft niet veel met kunst te maken, maar het is wel een charmant idee. Creatiever is bijvoorbeeld het maken van objecten en woorden met stenen uit de natuur. Of graffiti van mos.


 

Een hele aparte leek mij de categorie gebreide versieringen. In het boek staat een voorbeeld van een verkeersbord met een gebreid jasje om de paal. Zoiets kom je natuurlijk nooit tegen, dacht ik. Nou, daar vergiste ik me in. Midden in het centrum van Amsterdam, het beeld van Vrouwe Fortuna tegenover de Munt. Fortuna moet het ook in de koudste dagen met een zomerse outfit doen. Totdat een guerilla kunstenaar haar een rood mutsje gaf! Gelukkig had ik mijn fototoestel bij me. Het rode mutsje heeft niet lang dienst mogen doen. Op het moment dat het mutsje echt nuttig had kunnen zijn was het weg. En Vrouwe Fortuna maar kleumen in de sneeuw!

 

Comments are closed.