Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Realisme11
Categories: Kunstbeurs

 

Het blijft een feest, een bezoek aan de jaarlijkse Realismebeurs in de Passenger Terminal Amsterdam. Schilderijen van naïef realisme tot fotorealisme; fotografie, beelden. Landschappen, stillevens, portretten en stadsgezichten, dat is de hoofdmoot bij de schilderijen. Maar ook werkjes met een knipoog, zoals het bewerkte fruit en groente van Maarten Welbergen. Het mag mooi en herkenbaar zijn, zonder zware boodschap. En het meeste werk getuigt van een uitstekende beheersing van het kunstenaars ambacht.

Geen kritiek dus? Nou, een paar puntjes. De klassieke stillevens vind ik in musea al zo-zo, maar goed, ze hoorden bij de 17de en 18de eeuw. Om anno nu nog precies dezelfde stillevens te maken vind ik nog een stuk minder. In een gefotografeerd stilleven lag nog ergens een i-pod tussen de kitsch, als herkenningspunt van deze tijd. Maar waarom nou geen stillevens met hedendaagse voorwerpen? Verkoopt dat niet of wil geen kunstenaar er zijn verf aan wagen?

En dan zijn er nog sommige fotorealistische doeken waar het feit dat het geschilderd is geen meerwaarde meer heeft. Als het geheel qua compositie, onderwerp en belichting net zo goed een foto had kunnen zijn, is het alleen nog knap geschilderd.

Dus tegen sommige realisten zou ik willen zeggen: hou dat prachtige ambacht in ere, maar doe eens gek. Laat die fantasie los op je doek!

Hoe dan ook, voor liefhebbers van realistische kunst is deze beurs een ‘must’. Hier volgen wat werken die ik zou kopen – in het geval van een groter huis en ruimer budget. 😉

 

Maarten Welbergen, Galerie Petit

Evert den Hartog, Rennende stier, Morren Galleries

Gerard Huysman, huis Weteringschans bij avondlicht, Lionel Gallery

Henk van Kalken, Hedgehog hideaway, Galerie Mark Peet Visser

1 Comment to “Realisme11”