Eline's kunstblog
Eline Vulsma over kunst en meer
Stuckism
Categories: Geen categorie

In het boek ‘Shock art’ van Don Thompson wordt kort verwezen naar het bestaan van een heuse verzetsbeweging tegen de Conceptuele ‘kunst’: het ‘Stuckism’. Daar had ik nog nooit van gehoord. Ik had ook geen idee dat er zoiets bestond als georganiseerde actie tegen de ‘anti-kunst’ zoals ze het zelf noemen. Effe googelen dus. Dan kom je al snel uit bij een pamfletachtige website die veel informatie geeft.

Het Stuckism is in 1999 opgericht door Billy Childish en Charles Thomson. ‘Stuckism’ betekent letterlijk ‘Vastgelopenheid’ of ‘Vastloop-isme’, wat natuurlijk bedoeld is als een soort geuzennaam. Thomson kwam op het idee naar aanleiding van een belediging aan het adres van Childish. Die kwam van niemand minder dan Childish’ ex-vriendin Tracey Emin. “Your paintings are stuck, you are stuck! Stuck! Stuck! Stuck!” (“Je schilderijen zijn vastgelopen, jij bent vastgelopen! Vast! Vast! Vast!”)

Het is wonderlijk hoe Tracey Emin de schilderkunst als ‘vastgelopen’ kon betitelen. Het blijft overigens in het midden of ze nu bedoelde dat de schilderijen van haar ex waren ‘vastgelopen’ of alle schilderijen. Dat laatste is natuurlijk grote onzin. Het zou het failliet zijn van de menselijke fantasie en creativiteit. Het is hetzelfde als het ‘einde van de geschiedenis’ aankondigen of beweren dat er geen grote wetenschappelijke ontdekkingen meer zullen komen.
Activiteiten

De eerste daad van de beweging was een manifest met de beginselen van de beweging. Mij spreekt nummer 5 van de twintig stellingen het meest aan: “Kunst die zich in een galerie moet bevinden om kunst te zijn, is geen kunst.” Sommige stellingen zijn behoorlijk Engels georiënteerd, andere gelden eigenlijk voor de hele kunstwereld. Ik kan me niet in alle stellingen vinden overigens. Tussen de regels door blijkt bijvoorbeeld een afkeer van succesvolle carrièrekunstenaars op jacht naar geld. Van mij mag een beeldend kunstenaar best rijk en beroemd zijn, zolang ‘ie maar echte (beeldende) kunst maakt.

Na het eerste manifest volgden o.a. nog pamfletten, een website, open brieven en demonstraties. Er is zelfs een lijst van internationaal aangesloten kunstenaars. De lijst van Nederland is kort met drie kunstenaars. Het is alleen niet duidelijk wat ze ermee doen; op hun sites ontbreekt elke referentie aan het Stuckisme.

De Engelse moederorganisatie is behoorlijk actief. Een leuke website dus om in de gaten te houden: www.stuckism.com

Mijn eigen ludieke actie vindt u op: http://www.kunstkoop.com/Vernieuwend-N_grp_16-1.html


Comments are closed.