Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Leuk geplakt
Categories: guerilla art

 

Als je door Amsterdam loopt of fietst kom je regelmatig maffe of grappige plaksels tegen. Leuk genoeg voor een fotootje. Hier zijn er een paar die ik de afgelopen tijd tegenkwam.

 

Wie plakt er nou een soort van koekoeksklok aan de paal van een verkeersbord? Een felrood exemplaar, lekker kitscherig. Liep niet meer natuurlijk, dus voor de tijd moest je nog steeds op je horloge of een kerkklok kijken.

 

Een klassieker zijn de posters van ‘Loesje’. Deze vond ik in Noord, waar iemand anders met enige regelmaat eendjes op het fietspad en straatmeubilair spoot. Twee vliegen in één klap… eh foto dus.

Dat van die eendjes is wel grappig, er hoort een website bij die zogenaamd actie voert voor ‘vers brood voor de eenden’. De bedoeling was juist omgekeerd, bleek uiteindelijk. Het Stadsdeel wil mensen informeren over de nadelen van eendjes voeren (ongedierte etc.)

Loesje overdenkt haar eigen rol in dit digitale tijdperk. “Twitteren. De stad is mijn interface.” Toch is zo’n poster eigenlijk nooit ouderwets. Je bereikt er best veel mensen mee.

  

Tot slot is er nog een actiegroep die Amsterdam graag tot republiek zou uitroepen. Men is al begonnen met de straatnaambordjes. Hier een selectie, maar er zijn er nog veel meer.

Blijf rondkijken als je op straat loopt, je weet nooit wat je tegenkomt….

Comments are closed.