Eline's kunstblog
Eline Vulsma over kunst en meer
Artantique
Categories: Kunstbeurs

Met excuses voor de beroerde foto boven dit stukje, maar er waren twee redenen waarom ik geen foto’s op de beurs heb genomen. Ten eerste was het niet zo druk, dus het nemen van foto’s zou snel opvallen. Ten tweede leek het me zo’n beurs waar de standhouders dat echt niet op prijs stellen. Maar misschien moet ik gewoon brutaler zijn, dat kan ook.

Enfin, ik was op deze zonnige zondagmiddag op de Artantique beurs in de Jaarbeurs te Utrecht. Daar was ik samen met een van mijn kunsttantes. Er zijn namelijk twee tantes waarmee ik regelmatig kunstbeurzen bezoek. Deze beurs bezocht ik met de jongste, praktiserend boeddhist en dus ook bijzonder geïnteresseerd in boeddhistische kunst. Dat trof op deze beurs, want daar was best het een en ander van aanwezig.

Zo was daar een mooi huisaltaartje uit Nepal bij een galeriehouder uit Keulen. Prijs op aanvraag. Het huisaltaartje dateerde deels uit de veertiende, deels uit de achttiende eeuw. De prijs was slechts 68.000 euro. Dat was nog even sparen dus. Maar dan bij een andere galerie, dat houten beeld van Guanyin. Dat is de boeddhistische Godin van de Barmhartigheid. Prijs op aanvraag. Met een radiocarbonmeting was vastgesteld dat het uit de elfde of twaalfde eeuw kwam, dus geen nepperd uit de negentiende eeuw. Een echt museumstuk voegde de vriendelijke galeriehouder eraan toe. Hopelijk is er een museum met een budget van 175.000 euro voor dit fraaie beeld. Overigens was het ook mogelijk om te ruilen. Als we een even waardevol erfstuk hadden staan, waar we op uitgekeken waren, dan konden we ook zaken doen.

Op een normale kunstbeurs is het al handig om wat geld mee te brengen, maar op de Artantique is dat extra aan te bevelen. Het zal zeker niet de reden geweest zijn dat het zo rustig was. De rode stippen gaven aan dat er op zaterdag, de besloten dag voor genodigden, best wel aardig verkocht was. Het mooie weer zal een rol gespeeld hebben. En om onbegrijpelijke redenen is er precies gelijktijdig met de Artantique een kunstbeurs in Den Bosch, met een bijna identieke naam (Art & Antiques Fair) en opzet. Dan vis je natuurlijk wel erg in dezelfde vijver.

Waarom is de Artantique een bezoekje waard? Ik vond de menging van disciplines en van oud en nieuw wel erg verfrissend. Je raakt niet snel verveeld of overweldigd door het aanbod. Schilderijen, fotografie, sieraden, keramiek, glaskunst, antieke beelden, meubels en klokken. Het is bij een beurs met dergelijke prijzen een beetje maf om het zo uit te drukken, maar er was ‘voor elk wat wils’.

Artantique, Jaarbeurs Utrecht, nog t/m 25 april 2011. Openingstijden : 11.00 tot 18.00 uur.Toegang 15 euro.


1 Comment to “Artantique”

  1. Liesbeth says:

    Hallo, leuk verslag!
    Als je wat foto’s van de beurs wilt hebben, laat het me even weten, want dan stuur ik je die toe.
    Liesbeth Hemelrijk – organisatie Artantique