Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Twee maskers
Categories: guerilla art

 

Van de week kwam ik in Amsterdam Centrum weer een sterk staaltje guerilla kunst tegen. Op de brug over de Kloveniersburgwal tussen ‘t Rusland en de Raamgracht stond een toerist te fotograferen. Op zich niets bijzonders, maar hij had wel iets aparts in het vizier. Wat hing daar nou?

 

Iets wits en iets geels. Van dichtbij bleken het twee identieke maskers, mogelijk van gips gemaakt. Op een idiote plek bevestigd. Ik vermoed dat de ‘daders’ gebruik hebben gemaakt van een bootje. Op de zijkant van de maskers staat een tekst die slechts deels leesbaar is: ‘urban solid’ en dan nog een onleesbaar woord van drie letters. Op de beide voorhoofden staat een 11, wat waarschijnlijk aan ons huidige jaartal refereert.

De maskers roepen bij mij allerlei vragen op. Natuurlijk de vraag wie ze gemaakt heeft. Maar ook wie model heeft gestaan voor het masker. Waarom is de ene geel en de ander wit? Hoe is het aan de stenen bevestigd?

Gezien de ‘koekoeksklok’ en het ‘mutsje van vrouwe fortuna’ die ik eerder tegenkwam in het Centrum (zie eerdere blogs), lijkt het erop alsof er een of meerdere personen erg creatief bezig zijn in deze buurt. Ik ben benieuwd hoe lang deze maskers blijven hangen. En wie weet wat er nog meer volgt!   🙂


Comments are closed.