Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Muurschildering The London Police
Categories: Kunst in het wild

 

Daar kwam ik zomaar de muurschildering tegen waarover ik het nodige gelezen had. Op de hoek van de Prinsengracht, ter hoogte van nummer 70, en de Tuinstraat is een blinde muur. Een blinde hoekmuur eigenlijk. Het was een hoek die rotzooi en vandalisme aantrok.

Op een gegeven moment besloot de eigenaar van nummer 70 daar iets tegen te doen. Hij liet op advies van zijn buurman (eigenaar GO Gallery) het duo The London Police (TLP) een huizenhoge muurschildering maken. Vandalisme en vervuiling weg, iedereen tevreden. Nou nee, het stadsdeel had daar geen toestemming voor gegeven. De welstandscommissie en Bureau Monumenten en Archeologie vonden de schildering ernstig ontsierend. De schildering moest verwijderd worden.

Het liep goed af voor de muurschildering, anders had ik deze foto’s nu niet kunnen maken. Bewoners en pers met vereende krachten tegen de gemeente, dat wil wel eens werken. Ik heb het zelf in een andere situatie meegemaakt; het was een heel succesvol middel om iets gedaan te krijgen.

Wie zijn The London Police?

Het zijn twee kunstenaars uit Londen, Chaz en Bob, die in 1998 naar Amsterdam kwamen. Ze zijn enkele jaren solo gaan werken, maar sinds 2009 weer samen.  TLP reist de wereld rond om overal muurschilderingen te maken. Op al hun schilderingen, die in zwart-wit zijn uitgevoerd, staan zogenaamde ‘LADS’. Het zijn gestileerde stripachtige poppetjes met ronde hoofdjes en piramide vormige schoenen, geschilderd door Chaz. Bob’s aandeel is daarentegen behoorlijk realistisch en gedetailleerd: voornamelijk stedelijke landschappen, deels gebaseerd op de realiteit, deels fantasie. Het duo maakt ook schilderijen met dezelfde soort afbeeldingen als de muurschilderingen.

Het zwart-witte werk op deze hoek is heel herkenbaar TLP. De ‘LADS’ poppetjes en een stuk wat meer gedetailleerd is. Het is een soort cockpit  met twee robotarmen. De ene houdt de ‘LADS’ vast, de ander kleurt ze in. Zo te zien zijn de twee ‘piloten’ de kunstenaars zelf.

 Het is even schrikken als je middenin de 17de eeuwse grachtengordel zo’n modern kunstwerk tegenkomt. Maar het effect is erg leuk en levendig. Deze hoek leent zich bij uitstek voor een stukje 21ste eeuwse kunst.

 

Bronnen: Het Parool, AT5, www.thelondonpolice.com


Comments are closed.