Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Cirkels
Categories: Kunst in het wild

In het stadhuis van Amsterdam, beter bekend als de Stopera, is op de eerste verdieping een soort van terras. Geen openbaar terras, moet ik erbij zeggen. Ik was er toevallig en zag een beeld in twee delen staan: twee cirkels van brons. Je zou het ook hoepels kunnen noemen, maar het zijn cirkels van kunstenaar Bruno Romeda. Ze zijn gemaakt en / of geplaatst in 1988.

Grote beelden vallen op, zo ook deze twee cirkels. Je hebt de neiging om er doorheen te springen, maar als volwassene onder de volwassenen doe je dat niet meer. Jammer eigenlijk. Voor het wie en waarom van deze cirkels ben ik op internet gaan kijken.

Bruno Romeda is geboren in 1933 in Brescia (Italië). Hij leeft en werkt in Brescia, Frankrijk en New York. De kern van zijn oeuvre schijnt te bestaan uit bronzen meubels, gecombineerd met glas. Daarnaast maakt hij bronzen beelden, waarbij hij vooral eenvoudige geometrische vormen gebruikt: vierkant, cirkel en driehoek. Af en toe varieert hij hierop met ellipsen en rechthoeken. De bedoeling bij de buiten geplaatste beelden is dat ze een interactie aangaan met het landschap door de ruimte te omlijsten en te benadrukken.

Als je ergens een kader omheen zet, ga je inderdaad met meer aandacht kijken naar wat zich in dat kader bevindt. Ook deze cirkels op de Stopera hebben een effect op de kijker. (Al had ik wel het idee dat ik de enige aanwezige was die er aandacht voor had.)  Het is alsof de hele ruimte door die cirkels ineens een andere vorm krijgt. Dus niet alleen de ruimte die optisch binnen de cirkels ligt. Ik vond het in elk geval intrigerend hoe twee ogenschijnlijk eenvoudige vormen me zo lang konden boeien.

 

Links achter de tweede cirkel was nog iets anders wat mijn aandacht trok. Een soort paspop met ballerinakleding aan. Ballet is in het Muziektheaterdeel van de Stopera geen ongewone bezigheid, dus daar zou deze pop aan kunnen refereren. Hopelijk is het niet als kunst met een grote ‘k’ bedoeld, al verbaast mij weinig meer op dit gebied. Laten we zeggen dat het een opvallend object was met die handvormige handschoenen (feestwinkel?). Een paar uur later was ‘ie weg, wellicht had de pop ‘s avonds nog een optreden 😉


Comments are closed.