Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Forel
Categories: Geen categorie

 

Hij is af, de forel. Het was geen eenvoudige opgave, maar het is gelukt. De keuze voor een forel was min of meer toevallig. Ik wilde het abstracte werk ‘vissen’, dat ik eerder had gemaakt, opnieuw maken, maar dan de abstrealistische versie. Daarvoor had ik een echte vis nodig. Dat is een forel geworden, om precies te zijn: een regenboogforel.

De blauwe golven symboliseren het water en de groene de waterplanten. De vissen, het water en de planten passen als puzzelstukjes in elkaar, om de verbondenheid in het ecosysteem te verbeelden. Half augustus verscheen op nu.nl het bericht: Helft forellen overleeft klimaatverandering niet. ‘Wereldwijd is in 2080 nog maar de helft van de forellen over. Klimaatverandering maakt de wateren waarin de vissen zwemmen te warm. Ook veranderende stromingen hebben een negatief effect.’

Eerlijk gezegd weet ik nooit goed wat ik aanmoet met klimaatverandering berichten. Ik denk dat de visstand ook en vooral te lijden heeft onder overbevissing. Hoe het ook zij, reden genoeg om zuinig te zijn op de natuur. Ik ben wel lid van de Vogelbescherming, maar zou er zoiets bestaan als een Vissenbescherming? Even zoeken op internet en ja warempel! In 2000 is er een gelijknamige stichting opgericht. (www.vissenbescherming.nl)

 

Overigens wist de Vogelbescherming me onlangs nog onaangenaam te verrassen met haar – weliswaar aarzelende – steun voor het afschieten van ganzen. Die ganzen plegen namelijk een economisch delict, net als de damherten in de Waterleidingduinen. Ze eten ook wel eens van de boer, zonder te betalen: foei! Afschieten die handel. De Vogelbescherming meende dat een compromis het hoogst haalbare was. Gelukkig houdt de gemeente Amsterdam voorlopig wel voet bij stuk: eerst hekken plaatsen en als het echt niet anders kan mogen alleen zwakke dieren geschoten worden.

Vissen zijn prachtige dieren, al is de aaibaarheid natuurlijk gering. Dat lijkt me ook lastig voor zo’n Vissenbescherming. Ik heb een zwak voor vissen omdat het vanaf mijn 8ste jaar onafgebroken mijn huisdieren zijn geweest. Dat waren eerst stekelbaarsjes en later guppy’s. Het voelde een beetje als verraad aan mijn guppy’s om een forel te kiezen, maar voor de compositie vond ik dat toch beter! Komt dus nog een keer, die guppy’s.


2 Comments to “Forel”

 1. shanti says:

  hai hai,

  de forel is mooi geworden! las ik het goed dat je ook op aanwas exposeert? ben benieuwd!

  groetjes shanti

  • U789377 says:

   Hoi Shanti,

   Dank je! Wat exposeren betreft: op de Aanwas was ik vorig jaar, binnenkort sta ik wel op de KunstCuyp. En de komende maanden hangt er ook werk van mij in Galerie Village Art in Badhoevedorp.

   groetjes, Eline