Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Plein
Categories: Expositie

Terwijl op verschillende plekken in de stad de nazomerfestivals waren losgebarsten, fietste ik naar de Grote Bickersstraat voor een opening van een foto-expositie. In galerie Moon, een schattig galerietje annex winkeltje met Japanse spulletjes, werd deze zondag de expositie ‘Plein’ van Willem Bosveld geopend.

 

Nu ken ik Willem als gewaardeerde onderzoeker bij de Dienst Onderzoek en Statistiek, maar dat hij fotografeert was een verrassing voor mij. Voor hem was deze expositie even wennen; hij was de galeriehoudster tegengekomen en had haar wat van zijn werk gestuurd. Ze was enthousiast geworden en toen kon Willem niet meer terug! In alle bescheidenheid vond hij het in elk geval een goed alibi om met z’n allen een biertje te drinken.

 

Maar laten we vooral eens naar zijn werk kijken. Hij heeft een voorkeur voor pleinen vanwege de ruimte en ook observeert hij graag mensen. Het camerapunt van zijn foto’s is vaak van boven af. Willem maakt digitale foto’s die hij daarna bewerkt, waardoor ze een bijzondere sfeer krijgen. Ik vond er prachtige foto’s tussen zitten. Bijvoorbeeld die van de Dam met de leeuwen en de mensen.

 

In de openingstoespraak zei  Pieter Hildering o.a.:

“De meeste van zijn foto’s ontstaan vanaf een hoog camerastandpunt hetgeen bij Bosveld op zich al opmerkelijk genoemd mag worden. Daarbeneden krioelt het leven als op een schilderij van Jeroen Bosch en net als bij bestudering van het werk van deze grote meester, vinden we in Bosvelds foto’s wonderlijke details. Details die ons verrassen en in verwarring brengen. Immers, die koetsjes komen toch uit dat stadsgezicht van Breitner? Die oproep ter ondersteuning van vluchtelingen werd toch gedaan in de dertiger jaren, maar die wonderlijk beletterde vrachtauto dan, stamt die niet uit de jaren vijftig?

Vanuit zijn kraaiennest in Amsterdam, Parijs, Florence, Brussel of Marrakech richt Bosveld zijn lens, zet de geschiedenis stil en schuift die in elkaar.

“Als sociaal psycholoog kijk ik op afstand naar mensen, ik registreer. Als fotograaf probeer ik hetzelfde te doen.” zegt hij. De fotograaf kijkt. Wij kijken, maar zien niet wat de fotograaf ziet. De fotograaf leert ons kijken.

 

Het enige wat ik jammer vond was het formaat van de tentoongestelde foto’s, ongeveer A4 formaat. Gezien de beperkte ruimte had het niet anders gekund, maar op een (veel) groter formaat komen ze waarschijnlijk nog (veel) beter tot hun recht. Hopelijk is deze expositie een eerste aanzet om de foto’s wat groter te exposeren.

 

Naast galerie is Moon dus ook een winkeltje met Japans serviesgoed en dergelijke. Het servies met de lachende kat kon ik niet weerstaan, dus met een kommetje ging ik weer huiswaarts. En zoals dat deze zomer goed gebruik is, haalde ik daarbij een nat pak. Weer of geen weer, ik zou zeggen, bent u een keer in de buurt, ga dan eens langs. De expositie duurt nog tot eind december 2011.

Galerie Moon, Grote Bickersstraat 71, Amsterdam

www.galeriemoon.nl


Comments are closed.