Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Malligheid
Categories: guerilla art

 

Deze week weer twee guerilla/street-art juweeltjes. Ik moest om allebei erg lachen. Misschien heeft het niet direct hetzelfde effect op de lezer. Het gaat er vooral om dat je in een vertrouwde omgeving ineens geconfronteerd wordt met iets geks. In een flits, hé, dat klopt niet, dat zie ik normaal gesproken niet.

Als er één buurt is die me vertrouwd is, dan is dat hartje Amsterdam. De Dam en omgeving vooral. Ik ken er iedere steen. Althans, dat verbeeld ik me. Gekke dingen vallen dan eerder op.

 

Onlangs liep ik zoals zo vaak langs het beeld van Wilhelmina te paard aan het Rokin. Het paard was echter omgetoverd tot stier! Iemand had een soort kartonnen, met tape omwikkelde hoofdtooi met twee stierenhoorns gemaakt voor het paard. Hilarisch! Het is inmiddels weer weggehaald, maar de foto mag ervan getuigen.

 

Op een andere dag kwam ik met de tram uit West en reed ik via de Raadhuisstraat richting de achterzijde van het Paleis. Mijn oog viel op een tekst die op een muur was geschreven:

The world is soo big, but the fiets pad is so small. (sic) 

 

Ik weet het, het is een vorm van vandalisme, maar was alle vandalisme maar zo grappig! Aangezien ik vaker met de fiets dan met de tram ga, weet ik alles van de krapte van fietspaden. In de spits kom je daardoor vaak in een heuse fietsfile terecht.

Zou de tekst van een geboren Amsterdammer afkomstig zijn, die probeert alle nationaliteiten te bereiken? Of van een tijdelijke Amsterdammer die zijn leed belijdt op een blinde muur? Hoe het ook zij, ik voel met ‘m mee.


2 Comments to “Malligheid”

 1. Coen van Loon says:

  Gaaf Eline,
  Help mij aub. hoe link ik dit nu door naar mijn facebook pagina?!
  Geweldig ook die stier die vannacht op het Beursplein is neergezet!! Ik bid al de hele ochtend op mijn blote knieën
  dat hij blijft staan en niet wordt weggehaald.
  In mijn tijd was het het mannetje bij het Leidsplein dat de tak afzaagt waarop hij staat en het mannetje op de marnixstraat die met een koffer loopt te rennen.
  En wie kent nog de tekst:
  ‘Een groot dressoir met een foto van mijn zoon erop’?! Eén van de eerste witte posters met alleen maar die tekst erop. Goed opletten en je zag hem overal. Volgens mij was dat zelfs nog een voorloper van Loesje!
  Groet,

  Coen

  • Eline Vulsma says:

   Dank je voor je tip Coen! Ik ben meteen langs het Beursplein gegaan voor foto’s: http://www.elineskunstblog.nl/2012/07/stier-gedropt/
   De kunstenaar zelf was ook aanwezig.

   Hoe je dit artikel het beste naar Facebook kunt linken? Daar ben ik nooit zo goed in, maar je kunt misschien de link uit de balk kopiëren en dan op je prikbord plakken?

   vriendelijke groet, Eline