Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Opening Aanwas 7
Categories: Expositie

 

Het is een aparte ervaring om de opening van een expositie mee te maken van achter een bar. Ik was vrijwilliger bij de opening van Aanwas 7, de jaarlijkse nieuwe leden tentoonstelling van de BBK (Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars). Vorig jaar hing mijn werk in Loods 6 en nu hing ik zelf,  achter de bar. Alhoewel hangen, het was flink aanpakken met al die dorstige kunstenaars en hun gasten!

 

De opkomst was groot op deze vrijdagavond en dat zal niet alleen hebben gelegen aan de vermaarde ossenworst van voorzitter Theodor Schokker. Er was een mooi aanbod van kunst en een (min of meer) bekende spreker: Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de SP. Zijn openingsspeech ging natuurlijk over de rigoureuze bezuinigingen op de kunst. Ik heb er wel wat van meegekregen, maar niet alles. Mijn aandacht ging inmiddels uit naar een hond die achter de bar aan het kijken was of er nog wat lekkers zou zijn. Het beest was niet weg te krijgen.

 

De afschaffing van de WWIK kwam ter sprake, de BTW verhoging en het feit dat ook commerciële kunst wel eens gebruikmaakt van gesubsidieerde faciliteiten. Van Dijk stipte ook nog bezuinigingen op de podiumkunsten aan, maar begreep dat dat niet de eerste zorg was van ons beeldende kunstenaars. Misschien dat zijn op zich goed bedoelde speech wat veel herhaling van argumenten bevatte, want op een gegeven moment kwam hij nauwelijks nog uit boven het geroezemoes van de zaal. En er kwamen ook al weer mensen aan de bar.

 

De tentoonstelling biedt dit jaar opvallend veel schilders en in wat mindere mate beeldhouwers. Enkele conceptuele werken zijn er ook, maar de vaste lezers van deze blog weten hoe ik daar over denk…. Twee mooie drieluiken trokken mijn aandacht. De eerste is abstract, Lichtbeeld 1, 2 en 3 van Harmen Wagenmakers. De tweede is figuratief, Sienna 1, 2 en 3 van Chris Semmelink.  De lichtbeelden doen me aan zee denken, opspattend water. En Sienna, ach wat is Toscane toch mooi. Voor wie twee grote kamers heeft tweemaal een aanwinst in drie delen. (overigens ook los te koop)

 

De beelden die me het meest aanspraken waren van Art of Roger. Met name de beweging in zijn beelden en de eenheid van mens en muziekinstrument. De schilderijen van Simone de Knecht zijn erg druk en snoeperig, maar aan de andere kant ook weer heel leuk. Iets voor een een vergaderzaal om de dorheid van managementjargon te overleven.

 

Net als vorig jaar zorgde Big Band ‘In de speeltuin’ voor de vrolijke muziek.

 

In tegenstelling tot vorige jaren is de Aanwas expositie nu twee weekenden en een week te zien. Wat de drank betreft moet ik u echter teleurstellen: daar zijn openingen voor.

 

De expositie duurt nog t/m zondag 6 november 2011.

Loods 6, KNSM-laan 289 Amsterdam

Meer info: http://aanwasbbk.wordpress.com


4 Comments to “Opening Aanwas 7”

 1. […] Vulsma was als vrijwilliger op de opening aanwezig en schreef een leuke recensie op haar kunstblog: “Het is een aparte ervaring om de opening van een expositie mee te maken van achter een bar. […]

 2. Hoi Eline, wat jammer dat ik niet op de leuke opening kon zijn. Ik ben afgelopen zondag de hele dag geweest en a.s. zondag ben ik er ook. Mijn komplimenten voor je leuk Blog.
  Jammer dat sommige lampen het niet deden en dat de bezoekers ons niet konden vinden. Als er iemand voor de deur stond moest die aanbellen en dan konden wij open doen. Daardoor bleven denk ik veel mensen weg. Er zijn die dag niet meer dan 20 mensen geweest. Groetjes en misschien tot ziens. Ik kwam op deze blog, omdat je “From Holland with Love” erop hebt gezet.

 3. Die bronzen beelden zijn inderdaad geweldig. Die vloeiende vormen geven er zoveel leven aan.

  • rogier ruys says:

   Hoi ,
   De week zit er weer op , al bestaat die niet voor een Kunstenaar ……….. gewoon door bikkellen .
   Lees nu net je reactie ; Mooi !
   Meer zien…. kijk op mijn site van klein tot heul groot , of live in Breda & Delft .
   Groet Rogier Ruys