Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Silvio en de Etrusken
Categories: museum

 

Wat zijn de overeenkomsten tussen twee Etruskische vorsten en de huidige regeringsleider van Italië? Het was de insteek van een amusant-kritische toespraak van Andrea Vreede, Italië-correspondent, bij de opening van de tentoonstelling: Etrusken: Mannen met macht / vrouwen van aanzien. De man die vervolgens woedend ten tonele verscheen was de ambassadeur van Italië, Franco Giordano. Hoewel hij niet alles had verstaan, vond hij hetgeen hij wel had begrepen veel te ver gaan. Dat had hij in een beschaafd land als Nederland niet verwacht. Exit ambassadeur, met burgemeester Van der Laan in zijn kielzog.

En het was allemaal zo rustig begonnen. Een uitpuilende aula van de universiteit aan het Spui met betrokkenen en geïnteresseerden die kwamen voor de openingstoespraken bij de dubbeltentoonstelling in Amsterdam en Leiden. Het Rijksmuseum van Oudheden en het Allard Pierson museum houden gezamenlijk een grote Etrusken tentoonstelling. In Leiden zijn de ‘Vrouwen van aanzien’ te bewonderen, in het Allard Pierson de ‘Mannen met macht’. De beide tentoonstellingen zijn mede tot stand gekomen met hulp van verschillende buitenlandse musea, met name Italiaanse.

 

Om de Italiaanse bijdrage in het zonnetje te zetten was de ambassadeur van Italië uitgenodigd om het eerste exemplaar van het tentoonstellingsboek in ontvangst te nemen. Alles liep zoals gepland met aardige toespraken van Wim Hupperetz  (directeur Allard Pierson), Wim Weijland (directeur Rijksmuseum van Oudheden) en René van Beek (samensteller en conservator). En toen kwam de voordracht van Andrea Vreede.

Vreede begon nog met te zeggen dat ze geen diplomatieke rel wilde veroorzaken, dus ze zou het vriendelijk houden. Wat volgde was een amusante en licht kritische vergelijking tussen Silvio Berlusconi en twee Etruskische vorsten, Tarquinius Superbus en diens vader. Superbus was uiteindelijk afgezet wegens een seksschandaal, na een voorspoediger regeringsperiode van diens vader.

 

Vreede roemde enerzijds het talent van Berlusconi die een enorme carrière heeft gemaakt en nog steeds populair is bij veel Italianen. Men had hem gekozen als een soort manager die Italië weer gezond zou maken. Anderzijds noemde ze zijn pronken met rijkdom en … die seksfeestjes dus. Daarbij ging ze weliswaar niet teveel op details in, maar in haar Nederlandse toespraak zal de ambassadeur zeker de woorden ‘Ruby’ en ‘bunga bunga’ hebben herkend. En oh ja, de grap die Berlusconi onlangs zelf maakte, over een mogelijke nieuwe naam voor zijn politieke beweging. Vreede hield het voor de Nederlandse toehoorders bij de Engelse vertaling ‘Go pussy’.

De boze ambassadeur vertrok en met hem een aardig deel van het Italiaanse gezelschap. Burgemeester Van der Laan had zich van deze opening vast iets anders voorgesteld, maar moest vol aan de bak. Na het muzikale intermezzo (dat kwam even erg goed uit) was Van der Laan aan de beurt om te speechen. Hij balanceerde tussen excuses aan de Italiaanse vrienden en opkomen voor de vrijheid van meningsuiting. Ik geef het je te doen. Hij deed het prima wat mij betreft, maar of de Italiaanse gemoederen daarmee gesust zijn?

 

Was de toespraak van Vreede nou erg handig? Persoonlijk vond ik ‘m erg leuk. Ik vind daarbij dat er niemand beter is in het belachelijk maken van Berlusconi … dan Berlusconi zelf. Aan de andere kant had de organisatie er wellicht verstandig aan gedaan om de toespraak, vertaald in het Italiaans, vooraf aan de Italiaanse ambassade te sturen. Grote kans dat die bezwaar had gemaakt. Dan blijft de keuze: vrijheid van meningsuiting of diplomatieke rust.

En oh ja, er was dus ook nog een tentoonstelling! Het boek kon niet meer overhandigd worden want de ambassadeur was al weg. Ik had medelijden met de samenstellers van het boek, die er een beetje ontredderd bijstonden op het podium. En natuurlijk met al die mensen die heel hard aan de beide tentoonstellingen hebben gewerkt. Na het onbedoelde spektakel in de aula gingen we met z’n allen naar het Allard Pierson. Mooie tentoonstelling mensen! Ik sluit me aan bij de burgemeester: het wordt vast een succes!

Beide tentoonstellingen lopen t/m 18 maart 2012. Meer informatie via: www.etrusken.nl

Comments are closed.