Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Boeddha’s in beeld
Categories: Expositie

 

Donderdagavond, 24 november 2011, bezocht ik het Maitreya Instituut Amsterdam voor de opening van de tentoonstelling ‘Boeddha’s in beeld’. Het zwaartepunt lag op de thangka’s die gemaakt zijn door de leerlingen van thangkaschilder Andy Weber. Maar er waren ook beelden in klei en gips van Boeddha’s, Bodhisattva’s en Boeddhistische symbolen.

 

Het was behoorlijk druk in het pand aan de Brouwersgracht. Naast bezoekers waren er ook trotse makers van de werken die graag uitleg wilden geven. Ans Swart gaf uitgebreid uitleg bij haar Mandarava. Over de betekenis van haar pose (het verlost zijn van schaamte onder andere), maar ook over de details. Om het Tibetaanse tafereel aan Nederland te koppelen had ze Mandarava boven de Noordzee geplaatst. Verder wijzen kleine tulpen en een vuurtoren onderin op de band met Nederland.

 

Opvallend doek vond ik de thangka van April Elzenga: Vajrasattva, Lama Zopa, Paula de Wijs. De Wijs is directeur van het Maitreya Instituut en Lama Zopa een vooraanstaande Tibetaanse lama. Op deze afbeelding is het Hollandse landschap nog veel nadrukkelijker aanwezig dan bij Swart. Mooi om te zien hoe traditie wordt verweven met eigen(tijdse) elementen.

 

Birgitta Vereecke stond bij haar twee schilderijen om toelichting te geven. Vooral het schilderij met de medicijn Boeddha heeft grote betekenis voor haar. Ze begon ermee toen ze hoorde dat haar vader ongeneeslijk ziek was.

 

Thangka’s zijn Boeddhistische schilderingen. Oorspronkelijk zijn ze bedoeld voor in een klooster of boven een familie altaar. Ze vertellen over de Boeddhistische leer met al haar symboliek. Elk onderdeel van een thangka heeft betekenis en geeft ondersteuning bij het beoefenen van het Boeddhisme. De traditionele thangka is geschilderd op katoen met verf die elastisch blijft. Daardoor kan de afbeelding opgerold worden bij vervoer. De zijden voorhang kan de afbeelding beschermen tegen licht.

 

Een deel van de thangka’s die ik op deze tentoonstelling tegenkwam leek inderdaad op de traditionele, oprolbare exemplaren. Maar er waren ook schilderijen en tekeningen gemaakt op andere materialen. De rijkdom aan symboliek en kleurenpracht was er niet minder om.

De tentoonstelling duurt nog tot en met 22 februari 2012. Meer informatie via www.maitreya.nl


2 Comments to “Boeddha’s in beeld”

  1. Art says:

    Erg mooie collectie Boeddha`s zo te zien. Tot wanneer is deze tentoonstelling?