Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Realisme12
Categories: Kunstbeurs

Op weg naar de Passenger Terminal luisterde ik naar een gesprek – of was het een monoloog – van twee dames achter me. De ene beklaagde zich tegenover de ander dat de Realisme beurs maar een paar dagen duurt. Waarom duurt zo’n expositie met zoveel kunst niet een maand? Nu kwam ze er gisteren achter dat vandaag de laatste dag was.

Wat deze mevrouw misschien niet wist is dat zo’n beurs de standhouders veel geld en tijd kost, waarbij ze mogen hopen in elk geval quitte te spelen. Niet alle bezoekers van kunstbeurzen zullen daarbij stilstaan. Daarom bij deze. Aan de andere kant geeft het volgens mij aan dat er veel behoefte is aan het bekijken van mooie / begrijpelijke hedendaagse kunst. Wat mij betreft laten musea daar een gat vallen. Wie durft erin te springen?

Goed, Realisme12 dus. Ik had het genoegen om zowel op de openings- als de sluitingsdag aanwezig te zijn. De opening was zeer druk bezocht en de catering kon de vraag naar (gratis) hapjes en drankjes amper bijbenen. Er waren o.a. leuke drankjes met lichtjes erin. Maar de kunst, daar kwamen we voor natuurlijk. Die was weer bijzonder gevarieerd, van hyperrealisme tot bijna abstract. Er was wat meer nadruk op fotografie dit jaar.

Het is ondoenlijk om alles te laten zien, maar ik heb veel foto’s gemaakt dit keer. Desondanks, het blijft een selectie.

Om te beginnen bij twee schilderijen van Galerie Lieve Hemel, één van mijn favorieten. Prachtige fijnschilderkunst hebben ze altijd.

Theo Voorzaat, Naar aanleiding van Quedlinburg.

Wijnand Warendorf, Bos Radijzen.  Dat lijken me heerlijke radijsjes.

Mario ter Braak (Anderwereld) doet ook aan groente, maar zijn werk heet Komkommerkubus EHEC 6, verwijzend naar de plotselinge ziekte-uitbraak en daarop volgende komkommer-ban.

Maarten Boffé, En toen was er licht, Galerie Mark Peet Visser.

Henk van Kalken, Family Portrait, Galerie Mark Peet Visser.

Barbara Nanning, Galerie Carla Koch. Het lijkt op porselein, maar dat is het niet, het is glas!

Judith Wiersema, Foot, Morren Galleries. Heel apart.

Kumi Oguro, Web, Galerie Albus Lux. Als het om muurversiering gaat ben ik persoonlijk meer van de schilderkunst dan van de fotografie. Dat neemt niet weg dat er ook aardig fotowerk te zien was.

Martijn Lucas van Erp (schilderij Sundown) en Marjolein Mandersloot (beeld Gangmaker), Jan van Hoof Galerie.

Philipp Weber, Creatura 3 – Constanze, Galerie Ulrich Gering. Deze schilder kan fotorealistisch schilderen, geweldig!

Zelfs met je neus er bovenop zie je nauwelijks dat het om een schilderij gaat. De afbeelding zelf spreekt me dan weer wat minder aan. Is dit de vriendin van de kunstenaar die zich bij gebrek aan aandacht wanhopig in de verf stort?

Annette van Waaijen, Anemonen met parkiet (foto op stof, borduurzijde), Galerie De Vis. Dit vind ik dan weer erg jammer. Een fotoprint met wat borduursel erin dat geen toegevoegde waarde heeft voor de kijkervaring. Maar wel een stevige prijs, alsof het geschilderd was.

Véronique Clamot, L’intrigue, Morren Galleries. Prachtig beeld, alsof dame in kwestie rustig op de beurs een ijsje zit te eten, zich niks aantrekkend van de blikken van de voorbijgangers.

Kathy Mueller-Moser, Black Beauty, Wanrooij Gallery. En dat is weer een stuk moderner, voor wie van spiegeltjes houdt.

Erica Scheper, Z.T. Uit serie functionele dingen aan de muur, Galerie Huub Hannen. Leuk gedaan! De beestjes-freak in mij zou nog een torretje op het behang geschilderd hebben… Over beestjes gesproken, laten we er nog een paar bekijken!

Johan Scherft, IJsvogel, Galerie Petit. Johan Scherft maakt een soort bouwpakketjes van vogeltjes en andere dieren. Ze zijn gemaakt van stukjes papier en met aquarelverf beschilderd. Ze zijn enorm populair. Deze en de ‘Vampier’ hieronder waren op de openingsavond al verkocht.

Peter Keizer, De bal of de krant, Galerie De Vis.

Een soorgelijk beeld van Keizer kwam ik tegen op Artspot Amsterdam. Het blijft leuk, net als de Realismebeurs in z’n geheel.

Uiteindelijk heb ik zelf ook nog iets gekocht, daarover vertel ik in mijn blog van volgende week.


Comments are closed.