Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Rondje door De Pijp
Categories: Kunst in het wild

Voor mijn nieuwe schilderij had ik nog wat verf en penselen nodig. Dat bracht mij naar de kunstartikelenwinkel in mijn oude buurt, De Pijp. Het voelt nog altijd als thuiskomen als ik de Stadshouderskade oprijd; een buurt waar je 27 jaar hebt gewoond en rondgelopen blijft in je bloed zitten.

Van De Pijp wordt wel beweerd, met name door de pers, dat die veryupt zou zijn. Daar moet ik altijd een beetje om glimlachen. Er is bij mijn weten maar één oude volkswijk in Amsterdam echt veryupt en dat is de Jordaan. De vraag is of dat erg is want het is een leuke buurt, ik kom er graag. Maar De Pijp is nog altijd de rommelige kleurrijke volkswijk die het was. Een paar verdwaalde yuppen en wat voor woekerprijzen verkochte appartementen doen daar niets aan af.

 

De Pijp telt veel straten met namen van bekende schilders, voornamelijk uit de zeventiende eeuw.  Bij een aantal straatnaambordjes is ter illustratie een afbeelding van een schilderij van de vernoemde schilder opgehangen.

 

Het Heinekenplein is een verhaal apart. Toen een deel van de brouwerij werd afgebroken en het plein werd aangelegd, was er even sprake van dat het naar Nelson Mandela vernoemd zou worden.  In de volksmond heette het echter al Heinekenplein, logisch natuurlijk. Maar vernoeming naar een biermerk … Tsja dat mocht niet. Toen is iemand op het geniale idee gekomen om het plein te vernoemen naar de onbekende  kunstschilderes Marie Heineken. Sluit mooi aan bij de schildersbuurt en zo kan de natuurlijke benaming ‘Heinekenplein’ blijven.

 

Op het Heinekenplein zijn twee kunstwerken prominent aanwezig. Bij mijn bezoekje deze zaterdag waren ze beide versierd met het populairste vervoermiddel van Amsterdam: een fiets. In het geval van de mozaïek van kunstenaar Fabrice Hund had dat een grappig effect. De eskimo lijkt nu op het punt te staan om de fiets te pakken. Een echte Amsterdammer dus. 😉

Pacific 

De bronzen zeemeermin* van Nic Jonk zal wat minder baat hebben bij een fiets. Mocht ze zich willen verplaatsen dan raad ik haar toch de tram aan.

Even verderop had iemand een hoekje voorzien van een niet echt briljante graffiti. Maar hij viel wel op, dus vooruit… Dat is dus ook De Pijp.    

 

(* Het beeld heet officieel ‘Pacific’, een zeemeermin en een walvis die met hun staarten de zonneschijf hoog houden)


Comments are closed.