Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Op zoek met de schildpad
Categories: Kunst in het wild

Searching for Utopia heet het beeld van Jan Fabre dat nu meer dan een half jaar de kruising van de Apollolaan en de Beethovenstraat siert. Aanvankelijk deel van de ArtZuid beeldenexpo, bleef hij achter op verzoek van een aantal buurtbewoners. Het idee was om fondsen te werven om het beeld voor Amsterdam Zuid te behouden. Aangezien ik het een opvallend beeld vind en hoop dat het er kan blijven, vroeg ik me af of het geld al binnen zou zijn. En ik ging nog eens een keer kijken.

 

Ook op een bewolkte dag glimt de grote bronzen schildpad je tegemoet. Op zijn rug zit Jan Fabre zelf, ook in brons. Veel mensen lopen voorbij zonder het gevaarte een blik waardig te gunnen. Maar er zijn er ook die even stilstaan en foto’s nemen. Langslopende kinderen blijven zeker staan om te kijken.

Wat ik fascinerend vind aan het beeld is dat het zo anders is dan de andere kunst in de openbare ruimte in Amsterdam. Het is ook zo onNederlands. Logisch misschien, de kunstenaar is een Belg. Het is een groot, sprookjesachtig, glimmend gouden object. Erger kun je zo’n beetje niet bedenken in een calvinistisch land als Nederland. Het staat weliswaar in Amsterdam, maar dan nog. En zowaar is er iets van actie om het te mogen houden.

 

Hoe het met die actie staat had ik graag willen weten, maar mijn mail aan de Stichting ArtZuid bleef tot op heden onbeantwoord. Volgens een berichtje op de website ZieZoZuid was de deadline 1 januari 2012. Een derde van het bedrag was al toegezegd door bedrijven. Maar tweederde van het tonnen kostende werk moest worden opgebracht door de bewoners van Zuid.

Hoeveel het beeld precies kost, daar kwam ik achter via een Belgische site, nieuwsblad.be : € 325.000,- Het is niet zo dat de Belgen beter geïnformeerd zijn over de Amsterdamse schildpad – ze hebben er zelf ook een! In de kustplaats Nieuwpoort staat, pal aan het strand en uitkijkend over zee, exact hetzelfde beeld met exact dezelfde titel. Hun schildpad staat er al wat langer. Het is geplaatst in het kader van kunsttriënnale Beaufort 2003.

 

Als ik zeg ‘exact’ hetzelfde doe ik de waarheid enig geweld aan. Nieuwpoort zit met het probleem dat het beeld niet bestand is tegen zand, regen en wind. De schildpad heeft last van verregaande oxidatie en de bronzen bovenlaag bladdert af. In samenspraak met de kunstenaar gaan ze het beeld een beschermlaag geven en ook een nieuwe plek – niet meer aan het strand. Dat is een tegenvaller, want volgens de wethouder van cultuur maakt de locatie deel uit van het kunstwerk. Het schijnt sowieso een enorme publiekstrekker te zijn.

Terug naar de Apollolaan. Nu ik de foto’s uit Nieuwpoort heb gezien, denk ik dat het beeld beter tot zijn recht zou komen als het wat meer ruimte rondom zou hebben. Vlak achter ‘m staat namelijk een herdenkingsmonumentje voor gefusilleerden in de Tweede Wereldoorlog. En hij kijkt niet uit op een zee, een strand of een flink grasveld, maar op een stroom verkeer. Gezien de beschikbare ruimte in Zuid moet het geen probleem zijn om hem een meer ‘ utopische’ plek te geven. Alleen dat geld nog. Zodra ik meer weet vul ik deze blog aan.

 

Zie ook: http://www.elineskunstblog.nl/2011/07/artzuid/

Website ArtZuid www.artzuid.nl

 


2 Comments to “Op zoek met de schildpad”

 1. Bart says:

  Ik ben wel benieuwd waar dit beeld nu is en of het bedrag bij elkaar is gesprokkeld. Ook ben ik benieuwd wat er met het geld gebeurt als het eindbedrag van 465000 niet wordt gehaald. Weet je al iets meer?

  • Eline Vulsma says:

   Dag Bart,

   Het beeld is waarschijnlijk nog bij de oorspronkelijke eigenaar. Half maart 2013 maakte de Stichting ArtZuid d.m.v. een nieuwsbrief aan de donateurs bekend dat het niet gelukt is om genoeg geld bij elkaar te krijgen. Er waren toezeggingen op papier voor € 32.000,- Daarnaast was er ruim 2000 euro direct gestort. Wat de benefietavond heeft opgebracht vertelt het verhaal niet. Maar al met al bij lange na niet genoeg voor het benodigde bedrag.
   De donaties, al of niet op papier, konden worden teruggetrokken of besteed aan jonge en Afrikaanse kunstenaars van de beeldenroute ArtZuid 2013.

   vriendelijke groet,
   Eline