Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Veilinghuis De Eland
Categories: Geen categorie

In Diemen, aan de Weesperstraat, is veilinghuis De Eland De Zon Loth Gijselman gevestigd, kortweg ‘De Eland’. Op de kaft van de veilingcatalogus staat dat het veilinghuis is opgericht in 1796 en daarmee het oudste veilinghuis in Nederland is. Er wordt van alles geveild: kunst, antiek, sieraden, meubels, boeken en prenten, maar ook spullen die op Schiphol in beslag zijn genomen. Ondanks die laatste categorie is het toch vooral een kunst- en antiekveiling. Ik bezocht voor het eerst een kijkdag van De Eland.

Het was even zoeken met de auto, het ligt wat afgelegen op een industrieterrein. De grauwe parkeerplaats heeft een krappe inrit, wat passen en meten was met de vele bezoekers. De entree heeft ook niet echt een geweldige uitstraling, afgezien van het toepasselijke beeld van een eland. Maar als je binnenkomt ben je pats-boem meteen helemaal in de juiste sfeer. Eén en al antiek tegen een opvallend rode achtergrond. Met een catalogus in de hand (€ 8,-) kun je op zoek naar een mooie aanwinst voor je interieur .

Hier volgt een greep uit het aanbod. Voor de omschrijving heb ik de catalogus geraadpleegd. Bij de meeste spullen heb ik de geschatte veilingprijs erbij gezet.

Zilveren flacon in de vorm van een snip met afneembare kop. (1500-1800)

Satsuma dragon lampvoet. (80-100)

Snuff-bottles China.

Satsuma lampvoet (80-100)

Kast, vaas en schilderijen.

Schilderij figuren op het ijs, 60 x 70 cm, ongesigneerd. (600-800)

Schilderij eenden aan oever, gesigneerd door Berkel, 13 x 18 cm. (100-200)

Schilderij Bert Tiekstra, 60 x 80 cm, eenden boven plas. (100-200)

Bronzen Art Deco-stijl sculptuur van adelaar gemonteerd op marmeren sokkel in de stijl van Gustaf Klimt. (300-500)

Schilderij schip op zee, 20 x 24 cm. (100-150)

Houten sculptuur van twee kikkers met paraplu. (40-80)

Diverse radio’s.

Schiphol goederen.

Halspiegel Jugendstil-stijl met dame bij pauw, 53 x 33 cm. (80-120)

En dan tot slot het schilderij dat ik het meest interessant vond: ‘flat in landschap’. Het is gesigneerd met JNP in ’72 en meet 25 x 25 cm. (100-200) Je kijkt vanuit een raam met open vitrage naar een tegenoverliggend gebouw. Een soort flatgebouw inderdaad. Het is een tamelijk apart gebouw, iets wat je in een droom zou kunnen tegenkomen. Er is één detail dat me erg intrigeert:

Voor het raam waar je doorheen kijkt bungelt een rode ring aan een koordje. Zo’n koordje waarmee je het gordijn open en dicht kunt trekken. En als je door die rode ring kijkt zie je precies het enige raam in het flatgebouw waar ook een gordijn zichtbaar is; de rest van de ramen is dicht, met luiken. Ik vind het een buitengewoon wonderlijk schilderijtje en als ik zou kunnen achterhalen wie ‘JNP’ is zou ik vragen wat de betekenis is. Mocht iemand weten wie de schilder is of heeft u een leuke interpretatie van de voorstelling, laat het me weten!

Bovenstaande artikelen zijn inmiddels geveild. Er zijn vijf veilingen per jaar. Eerst zijn er vier kijkdagen die overdag plaatsvinden (donderdag t/m zondag). Daarna volgen 7 veilingdagen, die ‘s avonds zijn. Maar het is ook mogelijk om een kooporder te plaatsen. Dat kan nog per e-mail tot twee uur voor de veiling! Het was een interessant bezoek; waarschijnlijk kom ik nog wel een keer terug.

Meer informatie over De Eland: www.deeland.nl


2 Comments to “Veilinghuis De Eland”

 1. Hermen says:

  Hallo Eline,

  Leuke site is dit. Ik heb op

  http://www.elineskunstblog.nl/2012/02/veilinghuis-de-eland/

  het een en ander kunnen bewonderen aan wat er allemaal in dit veilinghuis zoal aangeboden wordt. Nu heb ik een vraag (omdat u ook de catalogus van het veilinghuis gebruikte…) Heeft u misschien ook de catalogus van het veilinghuis van 2009 of 2010? Ik ben hiernaar op zoek want er zou een schilderij in staan dat ik onlangs gekocht heb (van degene die hem in 2009 of 2010 daar dus aanbood). Ik ben ook al in contact met het veilinghuis zelf maar omdat het nogal een gezoek blijkt te zijn, is dit tot op heden helaas nog zonder resultaat:)

  Met vr groet en ik hoop dat u toevallig zo’n boekje heeft (of daartoe iemand kent etc)

  Hermen

  • Eline Vulsma says:

   Beste Hermen,
   Dank voor het compliment! Maar helaas, met een catalogus kan ik je niet helpen. De catalogus waar hierboven sprake van is, was de eerste catalogus van De Eland die ik gekocht heb. Tegenwoordig gebruik ik trouwens meestal de digitale catalogus van De Eland. Succes met de zoektocht!
   Vriendelijke groet, Eline