Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Winterbankjes
Categories: Kunst in het wild

 

Het leuke van sneeuw vind ik altijd dat het je anders naar je vertrouwde wereld laat kijken. Neem nou die kunstzinnige – vaak mozaïek – bankjes op straat. Normaal let ik er niet zo op; er zitten mensen op – of niet. Er staan obstakels voor, vaak fietsen. Echt goed ernaar kijken doe je niet. Maar in de sneeuw vallen ze ineens veel meer op.

 

Dat effect had het bankje in Nieuwendam waar ik afgelopen week langsliep. Meerdere mensen tegelijk wilden het fotograferen. Ik kon me moeilijk voorstellen dat dat op die plek (een woonwijk) vaak voorkwam. De sneeuw zorgde ervoor dat het bankje, dat de vorm van een bootje heeft, leek te varen op een witte zee.

 

Het bankje is een zogeheten ‘buurtbank’, totstandgekomen door projectbureau Zin&Zo en de Italiaanse kunstenaarsgroep Almascien. De aanleiding was een initiatief van twee buurtbewoonsters, die graag een mozaïekbankje wilden in de Alkmaarstraat. Uiteindelijk werd geld gevonden voor nog vier andere bankjes bij scholen. Ouders en kinderen dachten mee over het ontwerp en hielpen bij de uitvoering.

 

De bankjes op de Nieuwmarkt zijn in 1993 gemaakt door kunstenaar Dok van Winsen. Op de site buitenbeeldinbeeld.nl heten ze officieel ‘zitelementen’, maar ze schijnen als bijnaam de ‘Gaudi-bankjes’ te hebben. Dat is een goede benaming. Hoewel de bankjes op zich erg leuk zijn, vraag ik me af of ze wel geschikt zijn voor de omgeving. Ze passen niet zo bij de architectuur van de Amsterdamse binnenstad. Aan de andere kant, even verderop op de Zeedijk staat een Boeddhistische tempel in vol ornaat. Misschien moet je af en toe wat minder streng zijn.

 

Wat ik dan wel weer mooi in de omgeving vind passen zijn de beelden die oorspronkelijk niet als bankjes bedoeld waren, maar het na herplaatsing wel zijn geworden: de beeldengroep ‘Wandelen naar de Nieuwmarkt’. Ze zijn gemaakt door kunstenares Martie van Loo. Ze wil met de beelden een synthese bereiken tussen de Amsterdamse school en de Chinese cultuur (Chinatown is vlakbij). In 2006 werden de vier beelden van hun stek bij de Varkenssluisbrug weggehaald omdat ze steeds vernield en aangereden werden. Oktober 2011 zijn ze weer neergezet, maar wel ‘hufterproof’ en voorzien van een zitgedeelte.

 

Inmiddels is de sneeuw al weer weggesmolten, zo snel gaat het met onze ‘horrorwinter’. Wie mist er trouwens nog een handschoen? 😉


Comments are closed.