Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
De Boodschap
Categories: Geen categorie

 

Waarom kiest een religie voor een martelwerktuig als logo? Ik heb het natuurlijk over het Christendom. Een logo of uithangbord zegt iets over de identiteit van een bedrijf of instelling. Althans, dat is meestal de bedoeling.

 

Het kruissymbool is in ons deel van de wereld omnipresent en vertrouwd. Eigenlijk denk je er nauwelijks over na, net zo min als over het logo van Coca Cola of Volkswagen. Het is er gewoon.

Het was een flink beeld van Jezus aan het kruis op een klein pleintje in het Belgische Vielsalm dat me voor het eerst aan het denken zette. Wat zegt dat kruis, met of zonder Jezus eraan over het Christelijk geloof? Wat communiceert het?

 

Bij een persoon die de marteldood sterft aan een kruis denk ik aan: pijn, lijden, vergankelijkheid, haat, wreedheid. Natuurlijk ken ik het vervolg uit de Bijbel: Christus stond op uit de dood en nam volgens de theorie daarmee de menselijke zonden op zich.

 

Het kruissymbool zie ik vooral als teken van, letterlijk, martelaarschap. Kijk eens hoe onze held geleden heeft. Maar het is voor alles een symbool van aardse wreedheid.

 

Is zo’n martelkruis nou het beste symbool voor Jezus’ leer? De kern daarvan is volgens mij: naastenliefde, vergeving en leven na de dood. Daarom heb ik een liefdevolle kruisvariant geschilderd die recht doet aan zijn voornaamste boodschap.

 

Jezus is in mijn variant een vrolijk jochie dat het raam naar het hiernamaals wijd open zet. “Kijk! Achter me is de hemel.” Hij stuurt een vredesduif de wereld in als symbool voor zijn boodschap. De regenboogkleuren verwijzen naar de regenboog als verbond tussen God en de mensen. En wat betreft die zonden: daar moeten we zelf hard aan werken, je krijgt de hemel niet cadeau!

 

1 Comment to “De Boodschap”

  1. Heleen says:

    Het kruis herinnert ons eraan dat Jezus voor ons aan het kruis is gestorven. Hij is de enige die dat voor ons heeft gedaan. ook andere religies prediken naastenliefde.
    Wat jouw schilderij betreft wil ik zeggen: Worldpeace is possible!