Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Victoria and Albert Museum
Categories: museum

 

Het Victoria and Albert Museum, kortweg V&A, is niet het eerste museum dat je als toerist in Londen bezoekt. Voorop staan natuurlijk het British Museum, 2x Tate en de National Gallery. Maar het V&A is voor de gevorderde Londen bezoeker beslist de moeite waard. Qua omvang kan het zich meten met het British Museum, dus neem de tijd. De collectie bestaat uit kunst- en design uit alle windstreken, vooral oud, maar ook hedendaags.

 

De toegang tot het museum zelf  is gratis. Alleen de tijdelijke expositie kost geld (12 pond). Ik bezocht de tentoonstelling “British Design 1948-2012: Innovation in the Modern Age”. In tegenstelling tot in de rest van het museum mocht je hier niet fotograferen. Dat had ik niet direct in de gaten, vandaar hieronder toch / alleen de foto van een British design bankje. Ik ben geen kenner, dus ik had het niet herkend als design.

Veel bekende en onbekende voorwerpen waren uitgestald. De Mini bijvoorbeeld, een klassieker onder de auto’s. Kleding van popsterren als David Bowie, een Sinclair computer, een Dyson stofzuiger. Helaas dook ook Damien Hirst weer even op, al past hij wellicht beter bij het onderwerp design dan bij de kunst. Ook Brits ontwerp is mijn favoriete moderne gebouw in Londen: The Gherkin. Er stond een maquette, hieronder de foto in het echt.

Het V&A is gevestigd in een prachtig oud gebouw. Zaal na zaal vol met glaswerk, beelden, schilderijen, aziatica, sieraden, zilver, kleding, etc. etc. Hieronder een kleine greep uit de collectie.

Tudor zilver.

Modern zilver.

Fractal table II, 2007-2011. UK / België.  Op een computer ontworpen en met een 3D printer uitgevoerd. Ontwerp Platform (G. Oberfell en J. Wertel) en Matthias Bär.

Cabbage chair, 2008, Japan. Ontworpen en gemaakt door Nendo (Oki Sato).

Hibbert C. Binney, The Spirit of Gaiety, 1904. Dit beeld stond oorspronkelijk in het tweede Gaiety Theatre in Londen. Het theater stond op de kruising van Aldwych en Strand.

Boeddhabeeld.

Mozaïek.

Trap en schilderingen.

Lino Tagliapietra, “Bilbao”, 2001.

Toots Zynsky, “Dondolante Serena”, 2000.

Zaal met replica van Trajanus’ zuil uit Rome.

Replica Mercurius en Psyche, oorspronkelijk door Adriaen de Vries (1545-1626).

Sieraden.

Laurence Xu, Evening dress, 2011. Deze jurk is een combinatie van oost en west. De pasvorm is westers, het drakenmotief oosters. De drakenjurk was een formeel kledingstuk dat aan het hof van de Chinese keizer werd gedragen bij feestelijke gelegenheden.

Spider silk cape, Madagascar, 2011. Ontwerp plus uitvoering: Simon Peers en Nicholas Godley. De sjaal en de cape zijn gemaakt van natuurlijk goudkleurig spinrag gemaakt door het vrouwtje van de ‘golden orb-weaver’ spin.

Binnenplaats museum.

Het is eigenlijk onmogelijk om een goed overzicht te geven van wat er allemaal te zien is. In elk geval kan ik het museum van harte aanbevelen.

Meer info over het V&A: www.vam.ac.uk

Metrohalte: South Kensington


Comments are closed.