Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Plastic wereldbol
Categories: Kunst in het wild

 

Het object dat ik belicht in deze blog heeft al zo’n beetje alle locale Amsterdamse media gehaald, offline en online, maar ik wil er toch een stukje aan wijden. Ten eerste omdat ik het onderwerp nobel vind, aandacht voor milieuvervuiling door zwerfafval. En ten tweede omdat ik de verhouding van dit object tot de beeldende kunst interessant vind.

 

Peter Smith, van de stichting KLEAN (Klagen Loont Echt Absoluut Niet) heeft een flinke wereldbol gemaakt van zwerfafval, vooral plastic flesjes. De bol drijft nu vlakbij de aanlegplek van de Buiksloterweg pont in Noord. En ook vlakbij een andere blikvanger, filmmuseum Eye. De bedoeling is om aandacht te vragen voor de gigantische milieuvervuiling door zwerfvuil, met name plastic. Want dat verdwijnt niet zomaar, het blijft jarenlang in het milieu.

Het object dat Smith heeft gemaakt is echt heel mooi, vooral als de zon erop schijnt. Maar werkt het ook optimaal als statement tegen het weggooien van plastic in de natuur? Ik bedoel, hij heeft een object van zwerfvuil gemaakt dat niet afstoot maar aantrekt. Het afval is mooi geworden. Datzelfde dilemma heb ik altijd op Terschelling, als ik op het strand met grote nieuwsgierigheid allerlei zwerfvuil loop te bekijken. Het hoort me met afschuw te vervullen, maar het is een soort extra attractie.

 

Dan is er nog het fenomeen ‘kunst’. De plastic wereldbol wordt gepresenteerd als kunstvoorwerp. Het publiek is er in de loop der jaren aan gewend geraakt dat objecten, gemaakt van afval, met droge ogen en veel gewichtigdoenerij, ‘kunst’ genoemd worden. Weg statement. Dit is dan toch gewoon een kunstobject zoals al die andere?

 

 

Ik liep nog even door naar een gebouw verderop waar net een ‘Tijdelijk Museum’ was geopend. Daar werd ook iets gedaan met het onderwerp duurzaamheid. Ik ben niet naar binnen gegaan, maar heb nog wel even de waterval van plastic flesjes gefotografeerd aan de zijgevel. Toelichting ontbrak, het was wel decoratief. Geen kunst, laat ik daar duidelijk over zijn.

 

 

De wereldbol is nog te zien t/m 22 september 2012. Gaat u gerust even met de gratis pont naar de overkant van het IJ om een fotootje te maken. Er zitten leuke details in zoals de gieter in Brazilië. De tentoonstelling in het Tijdelijk Museum loopt t/m 23 september 2012, geopend dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur. De toegang bedraagt € 2,50 of 3 lege plastic flessen!

 

www.kleanworldwide.nl

www.keepitcleanday.nl

1 Comment to “Plastic wereldbol”

  1. Victor says:

    Die wereldbol ziet er goed uit, had ‘m graag in groter formaat gezien aangezien ik ‘m niet in het echt kan bekijken. Knap om dat van afval te maken en de bergen op de continenten weer te geven!