Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Stier gedropt!
Categories: guerilla art

 

Guerillakunst de luxe, wat een prachtige stunt! Een bloglezer tipte mij en vervolgens ben ik zo snel mogelijk naar het Beursplein gegaan. Daar stond ‘ie dan, de Amsterdamse ‘Charging Bull’ van kunstenaar Arturo DiModica (1941). In navolging van zijn stierenbeeld in New York in 1989, plaatste hij in de nacht van 4 op 5 juli een zware bronzen stier voor de Amsterdamse beurs.

 

Toen DiModica het beeld in New York plaatste, ging het in Amerika financieel niet goed. Dat is nu (ook) in Europa het geval. Het beeld heeft als motto meegekregen ‘Think positive! Together we will go up!’ Vanwaar een stierenbeeld? De flyer die ik kreeg verklaart: Een stier valt zijn slachtoffer aan met zijn kop naar beneden waarna het slachtoffer omhoog wordt gegooid. Dezelfde beweging maken koersen op de beurs in de naar de stier vernoemde uitdrukking ‘bull market’: opwaarts. De beeld is een kleinere variant van het exemplaar in New York.

 

Er was aardig wat persbelangstelling. De kunstenaar zelf was ook aanwezig om naast zijn stier te poseren.

 

Natuurlijk deed zich meteen de vraag voor of de stier mag blijven. Want oh-wee geen vergunning. Het stadsdeel begon met een ‘njet’ maar werd gaande de dag wat inschikkelijker. Misschien mag het beeld – ergens waar ‘ie minder in de weg staat- wel blijven. Ik zou zeggen een mooi cadeautje van 2,5 ton brons. In New York mocht het als statement geplaatste beeld, ten zuiden van Wall Street, uiteindelijk blijven.

 

Arturo DiModica komt oorspronkelijk uit het Siciliaanse Vittoria, studeerde in Florence en vertrok in 1973 naar New York. Tegenwoordig werkt hij zowel in New York als Sicilië. Hij heeft een groot complex laten bouwen niet ver van Vittoria, met een atelier, een school voor jonge beeldhouwers en een galerie voor publiek.

 

Ik vraag me wel af waarom Amsterdam de eer te beurt viel, aangezien heel Europa in een economische crisis zit. De flyer vertelt daar verder niets over. Het zal mij benieuwen of we de stier mogen verwelkomen als nieuwe binnenstad attractie of dat ‘ie sneller uit het straatbeeld verdwijnt dan de onuitroeibare ‘levende standbeelden’. Doe mij maar die stier 🙂

 


Inmiddels (ik schrijf 26-7-12) staat het beeld nog steeds op het plein, zij het aan de rand. Voor het maken van een foto moest ik even wachten, want er waren wat toeristen die met het beeld op de foto wilden. Het staat wat scheef en er lag een stuk  papier op de sokkel, die verder opgeleukt was met wat krijt. Aan de andere kant had een toerist bedacht dat de sokkel ook een mooi alternatief is voor een bankje. Een beetje rommelig dus, net als Amsterdam zelf. Volgens mij is de stier een blijvertje.

 

2 Comments to “Stier gedropt!”

  1. Nina Kroest says:

    Hoe is het afgelopen met de stier? Staat hij er nog? Zou zonde zijn wanneer dit mooie beeld weg zou worden gehaald.

  2. Eline Vulsma says:

    De stier staat er nog! Ik ben vandaag nog even wezen kijken (zie aanvulling).