Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Vrijkaart
Categories: Kunstbeurs

 

Na mijn bezoek aan de KunstRai dit jaar (zie blog 4-6-2012) kreeg ik een vrijkaart mee voor de wat kleinere kunstbeurs Artspot Amsterdam. Daar was ik in 2011 al eens geweest (zie blog 16-5-2011) en dat was goed bevallen. De datum van de opening had ik genoteerd op mijn kalender: woensdag 17 oktober, a.s. woensdag dus. Maar ik ga zelden onvoorbereid ergens naartoe, dus eerst altijd even naar de website. Dat is een goede gewoonte, want de beurs blijkt niet door te gaan…

 

De website van Artspot Amsterdam meldt: “Er vindt in 2012 geen editie van Artspot plaats.

De volgende editie van Artspot vindt plaats van woensdag 5 tot en met zondag 9 maart 2014 in Pulchri  in Den Haag.” Dat is opmerkelijk. Ten eerste is Artspot Amsterdam ineens ingekort naar ‘Artspot’ en vindt over twee jaar plaats in … Den Haag. Ten tweede is 2013 blijkbaar bij voorbaat een verloren jaar. En ten derde geen woord van uitleg over het niet doorgaan van de geplande Artspot Amsterdam van dit jaar. Dan krijg ik graafneigingen, net als het hondje van het Artspot logo.

 

 

Ik heb alle deelnemende galerieën van editie 2011 op de Artspot website aangeklikt. Dat levert een interessant beeld op. Sommige galerieën vermelden de beurs inderdaad niet. Anderen melden de beurs wel op hun agenda, maar met enkel de aanduiding ‘oktober’. Een enkeling vermeldt de volledige openingstijden. Na lang zoeken vind ik bij Gallery Nine, onder nieuws:

“Artspot Amsterdam 2012

Artspot Amsterdam zal helaas geen doorgang vinden. Het is niet mogelijk gebleken om een voldoende aantal goede deelnemers voor de beurs  te engageren. Omdat de organisatie geen concessies wil doen aan de kwaliteit en niet verwacht op het laatste moment nog passende deelnemers te kunnen vinden kan zij niet anders dan het komende evenement afzeggen.”

Het is een buitengewoon nette omschrijving van het galerieleed dat ongetwijfeld steeds meer om zich heen grijpt. Want op de homepage van voormalige deelnemer Anderwereld kwam ik deze mededeling van de galeriehouder tegen:

“Groningen, 30 juni 2012

Beste relatie / kunstliefhebber,

Afscheid
Vanwege tegenvallende resultaten zie ik mij genoodzaakt te stoppen. Financieel is het houden van de galerie niet meer haalbaar sinds de verkopen de afgelopen maanden steeds verder zijn teruggelopen en er de komende twee jaar niet veel anders wordt voorspeld. (….)”

Voor de volledigheid: Galerie Anderwereld was eind mei / begin juni dus nog deelnemer aan de KunstRai! Was dat misschien zijn laatste hoop?

Tsja, de kunstwereld zit in het slop, het zal niemand verbazen. We hopen op betere tijden.


Comments are closed.