Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Any way the wind blows
Categories: Kunst in het wild

 

Mijn atelier zit in een bedrijfsgebouwtje op een net niet heel erg afgelegen industrieterreintje. Je komt er beslist alleen voor je werk of als je één van de weinige bewoners bent. Het is niet een plek waar je direct kunst in de openbare ruimte verwacht. Daarom was ik zeer verbaasd toen verleden week drie flinke stenen beelden op het terrein waren verrezen. De eerste bij het begin van het terrein. Een beeld met de titel ‘Any way the wind blows…’ De maker heet Ton Kalle.

 

Het gekke is dat er een paaltje naast staat dat het beeld deel uitmaakt van een kunstroute op Texel. Even verderop staan nog twee steengroepen, zonder bordje. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt, dus dan volgt het speurwerk via internet. En inderdaad, de beelden zijn van 18 mei t/m 21 september 2012 deel geweest van een speciale fietsroute over Texel. De prijslijst staat er ook bij.

 

 

‘Any way the wind blows…’  is met afstand het duurste: € 80.000,- Dan volgt het tweedelige ‘So what’ met € 40.000,- Beide beelden zijn van graniet. Tot slot is daar het driedelige ‘Loop’ voor € 23.000,- (‘eindmorene’) Voorwaar geen bedragen die u en ik in kas hebben voor een leuk beeld in de tuin. En bij de overheid zal ook wel minder geld zijn dezer dagen. Waarom dan drie van die grote beelden op zo’n niet in de loop liggende plek?

 

 

Nog verder speurwerk leerde mij dat kunstenaar Ton Kalle óók werkt op het Nieuwendammerdijk terrein. Aha. Dat roept bij mij allerlei vragen op: pasten de beelden niet meer in zijn atelier? Heeft hij een vergunning moeten aanvragen voor het plaatsen ervan? Of betaalt het stadsdeel misschien toch een kleine bijdrage voor deze openbare kunst? Zijn de andere beelden van de Texel route wel verkocht? Zijn deze drie alsnog te koop? Ach, misschien moet ik eens langslopen om het te vragen 😉  Vooralsnog geeft het ons bedrijventerreintje wel meer uitstraling.

 

Meer info over de beelden van Ton Kalle: www.tonkalle.nl


Comments are closed.