Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Huilende roos
Categories: Geen categorie

 

Soms kom je een beeld tegen dat je niet meer loslaat. Gelukkig heb ik meestal een cameraatje bij me om dat soort beelden vast te leggen.

 

Vorig jaar liep ik langs de Oudezijds Voorburgwal richting het makelaarsbruggetje. Vlak daarvoor staat een boom. Mijn oog viel meteen op een roos aan de voet van de boom. Aan het restafval te zien was er net vuilnis opgehaald. De roos was achtergebleven, met de steel half in de aarde en het kopje naar de straatkant toe. Op kleine afstand lag één van de blaadjes van de roos. Hoewel ik gegrepen werd door het beeld, vond ik mijn boodschap op dat moment belangrijker. Ach, hoe dom kan een mens wezen. Gelukkig was er een half uur later niets aan veranderd.

 

Ik zakte door mijn knieën om de roos beter te bekijken. Hij was eigenlijk nog prachtig, nauwelijks verwelkt. Hup, iPhone erbij en foto’s maken. Al fotograferende ontdekte ik dat er nog meer potentie in zat dan een roos tussen het afval. Het bruggetje op de achtergrond! Ik durf wel te bekennen dat ik niet echt romantisch van aard ben. Maar eenmaal thuis achter de computer werd ik nog enthousiaster. Wat een schitterend romantisch, tragisch beeld.

 

De betekenis van het tafereel kwam al snel in me op: de roos, symbool voor de liefde, achtergelaten bij het afval. Het had net geregend, de roos huilt. ‘Waarom heeft mijn geliefde mij achtergelaten bij het oud vuil? Ik zie er nog prachtig uit, krijg ik geen tweede kans?’ En dan dat bruggetje dat fel afsteekt tegen de duisternis op de voorgrond. Het bruggetjes waar hopelijk de geliefde over heen komt lopen om de roos alsnog op te rapen. Het bruggetje van de hoop.

 

Vervolgens stond ik voor de uitdaging om er een mooi schilderij van te maken, in de stijl die ik al weer een paar jaar gebruik (abstrealisme). In dit geval heb ik verschillende vormen van realisme en abstractie gebruikt. Van heel erg realistisch (de roos en de bladeren) naar een soort van pop-art (blikje en klokhuis) tot half abstract (de boom) en vierkantjes (de achtergrond). De groene glitterverf op de boom symboliseert de natte plekken van de regen en breekt het grote blauwe vlak dat anders net iets te statisch zou zijn.

 

Vooraf vroeg ik me af of al die verschillende stijlsoorten samen wel zouden werken. Maar volgens mij werkt het; een dynamisch stilleven met een universele betekenis.

 

 


2 Comments to “Huilende roos”

  1. Heleen says:

    apart en mooi