Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Realisme13
Categories: Kunstbeurs

 

Het was weer tijd voor het jaarlijkse realisme feestje in de Passenger Terminal Amsterdam. Ik bezocht de beurs tijdens de opening, dus extra feestelijk. Er lopen allerlei mensen in bijzondere uitdossing rond en er zijn hapjes en drankjes. Je moet het wel leuk vinden om op de vierkante centimeter te manoeuvreren, want het is erg druk. Voor je het weet stoot je weer een mede-bezoeker aan.

 

Het getoonde werk op de beurs was weer erg overweldigend voor het oog – er hing heel veel vlak naast elkaar in allerlei (realistische) stijlen en verschillende materialen. Omdat er naast mooi werk ook bagger te koop was waar zelfs de inkoper van de Xenos z’n neus voor zou ophalen, is het moeilijk om een soort algemene indruk te geven van Realisme13. Ook qua originaliteit was het wisselend. Enerzijds waren er de onuitroeibare klassieke stillevens, die weliswaar magnifiek zijn geschilderd, maar niets bevatten wat aan onze tijd doet denken of op een andere manier iets nieuws brengen. Anderzijds wordt er hier en daar wel degelijk gewerkt met nieuwe materialen of beelden.

 

In het souterrain was nog een verrassende presentatie van streetart door Galerie Majke H√ľsstege en Walls Gallery. Ik ben zelf een liefhebber van het genre, maar vraag me af of het bij de gemiddelde bezoeker van de beurs in de smaak zal zijn gevallen ūüėČ

 

 

Misschien moet je de Realismebeurs ook niet beoordelen op originaliteit. Hier vind je kunst in zijn puurste vorm: knap vervaardigde ambachtsproducten, uniek of in gelimiteerde oplage, met een afbeelding waar mensen graag naar kijken. Natuurlijk hoop ik ieder jaar op virtuoze schilderijen mét diepgang. En op stillevens met een mobiele telefoon erin. Maar blijkbaar droomt de koper liever weg bij een oude beschadigde pot met wat strooifruit ernaast.

 

Hoe dan ook is er ieder jaar toch weer veel leuks te zien. Hier komt een selectie.

 

Laat ik dan maar beginnen met de stillevens, dan hebben we die categorie maar gehad!

 

Dit is zo’n klassieker, fantastisch geschilderd, maar waarom zou ik hier jaar in jaar uit naar willen kijken?

Wit Emaille met Uien, Bernard Verkaaik (Galerie Lieve Hemel)

 

Er zijn ook wat originelere varianten, leuke trompe-l’oeil van¬† Mario ter Braak: ‘Lichamen en ondingen’ (Galerie Mokum)

 

En deze met een verticale compositie. Leuk thema met een libelle die in het hele schilderij terugkomt. Ook aardig om te weten: geschilderd met acrylverf. De meeste klassieke stillevens worden met olieverf geschilderd.

Kristal met citroenen en libelles, Sasja Wagenaar (De KunstSalon)

 

Deze jelly beans tot slot zijn gewoon geinig.

Jelly beans, Styn Rietman (Galerie Mokum)

 

Nauw verwant aan de gewone stillevens zijn de bloemenschilderijen. Voordeel van een bloem is dat ‘ie tijdloos is. Hier twee witte rozen van Galerie Lieve Hemel.

Wit roosje, Olav Cleofas van Overbeek

Roos uit Mijn Tuin IX,  Jeroen Paulussen

 

Landschappen waren er ook volop, veel klassiek en tijdloos. Ik koos er een paar waar wel een relatie is met nu:

Vervoermiddelen geven een mooi tijdsbeeld. Hier fietsers, een garage en een schip:

Spiegeling, Peter Hartwig (Galerie Mokum)

Garage,  Jan Maris (Galerie Mokum)

Rood schip, Gineke Zikken (Galerie De Vis)

 

De ingekleurde ets van Gea Karhof combineert klassiek met modern. Het zal de vaste lezers van mijn blog niet verbazen dat een prent met de Londense ‘Gherkin’ erop in mijn selectie terecht komt.

Naar een Nieuwe Tijd, Gea Karhof (Galerie Petit)

 

Nog meer combinatie van oud en nieuw in het tegelmoza√Įek ‘Boot’ van Patrick Bergsma (Galerie De Vis).

 

‘Vertigo’ van Busse Weidema (Galerie Petit)¬† is niet direct een landschap, maar een deel daarvan. Eindelijk een werk met wat mysterie.

 

Zoals gezegd was er één ruimte geheel gewijd aan de streetart:

The London Police.

 

Mijn selectie is niet helemaal eerlijk voor wat betreft beelden en ander 3D werk, dat was er wel degelijk:

Vaas ‘Dustcollector’ van Sebastiaan Straatsma (Galerie Pien Rademakers).

Vrolijke kitsch ‘Kogeshi Girl 2012’ van Kathy Mueller-Moser (Wanrooij Gallery).

 

En met de bronzen ‘Loopeend’ van¬†Ans Zondag (De KunstSalon) komen we bij mijn favoriete categorie: dieren.

 

Titia Sprey (ArtOlive)  maakt portretten van dieren, ook in opdracht van- en in goede samenwerking met de klant. Deze koi karpers vind ik erg leuk.

 

De papier-maché diertjes van Johan Scherft (Galerie Petit) blijven bijzonder; deze kikker lijkt net echt.

 

Dit werkje van Karel Sirag, Ecologische Psychologie IV (Galerie Lieve Hemel) mag ook niet ontbreken:

 

De Realismebeurs was voor de ogen weer als een onophoudelijk vuurwerkspektakel van kunst. Het bubbeltjeswater dat erbij werd geschonken paste prima!


1 Comment to “Realisme13”

  1. Rie√ęs says:

    Eline, heb genoten van je verslag en selectie kunstwerken van “Realisme 13”, nodigt uit tot bezoek aan beurs en sommige galerie√ęn. Rie√ęs