Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Potjes
Categories: museum

 

Het was een heftig museumweekend voor me: op zaterdag voor de tweede keer naar het Tassenmuseum, dat nu ook met museumkaart te bezoeken is. En zondag eerst naar het Allard Pierson museum voor de Troje tentoonstelling en daarna naar het Stadsarchief voor de tentoonstelling ‘Booming Amsterdam’. Het Tassenmuseum laat ik deze keer buiten beschouwing (zie eventueel blog 25-4-2011)

 

De Troje tentoonstelling in het Allard Pierson is georganiseerd ter gelegenheid van 400 jaar diplomatieke betrekkingen met Turkije. De laatste zaal was gewijd aan Atatürk, waardoor ik nu weet dat hij niet oud is geworden: 57 jaar slechts. Het Paard van Troje dat een tijd voor de ingang stond is inmiddels weggehaald.

Troje spreekt vooral tot de verbeelding door het verhaal van het Paard van Troje, maar dat is natuurlijk een mythe. De opgravingen van wat men aanneemt dat Troje was, zijn begonnen rond 1871 door de Duitse archeoloog Heinrich Schliemann. Het ligt vlakbij de Turkse stad Çanakkale en hemelsbreed vlak boven het Griekse eiland Lesbos.

De expositie schijnt best bijzonder te zijn, zoveel voorwerpen uit de Troje opgraving bij elkaar. Maar uiteindelijk loop je toch weer naar eeuwen-, of beter gezegd, millennia-, oude potjes te kijken. Het is mooi dat het bewaard is gebleven en soms zit er echt wel iets verrassends tussen, maar het wil nooit echt beklijven. De tentoonstelling wordt aangevuld met een aantal documentaires en gaat vergezeld van verhalen over de mythes rond Troje. Die mythes uit de oudheid haal ik trouwens ook altijd door elkaar. Niet mooi voor een oud gymnasiast, maar het is niet anders.

 

‘Booming Amsterdam’ in het Stadsarchief gaat over de uitbreiding van Amsterdam met de grachten vanaf 1613. Misschien ben ik daar enthousiaster over omdat het dichterbij huis is. De grachten van Amsterdam zijn één van mijn favoriete stedelijke gebieden en dat is geen Amsterdams chauvinisme. Venetië is qua sfeer nog wat theatraler en pittoresker, maar onze grachten mogen er ook wezen.

 

 

Ook in het Stadsarchief kwam je eerst bij wat vitrines met potjes en schalen. De expo zelf bestaat vooral uit originele tekeningen van de uitbreiding van de grachten en prenten van het resultaat. Het is zo leuk om een eeuwenoude tekening te zien van een paar grachtenpandjes. En een met de hand getekende kaart met een ontwerp voor de Plantagebuurt, met leuke details als koetsjes en bootjes. Tegenwoordig zouden dat kleine autootjes zijn. Die details zijn voor het ontwerp zelf niet van belang, maar je kunt je voorstellen dat de ontwerper er lol in had om die toe te voegen. Met dat soort tekeningen komt 400 jaar geleden ineens heel dichtbij. Het is die geschiedenis die je nog steeds ‘voelt’ als je langs de grachten loopt. Je bent deel van iets groters.

 

Tekening Jan Abrahamsz Beerstraten, Gezicht van de Armbrug over de Oudezijds Voorburgwal naar de Oudezijds Kolk. (1659-1666)

Detail van kaart van de Plantage door Maurits Walraven, 1716.

Tekening Jan van der Heyden, c. 1690.

 

De tentoonstelling ‘Troje. Stad, Homerus en Turkije’ in het Allard Pierson museum duurt nog tot en met 5 mei 2013. Meer info op www.allardpiersonmuseum.nl

De tentoonstelling ‘Booming Amsterdam. De groei van Amsterdam in de Gouden Eeuw’ duurt t/m 26 mei 2013. Meer info op http://stadsarchief.amsterdam.nl/  

 

Comments are closed.