Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Art 2013
Categories: Kunstbeurs

 

De opvolger van de Artantique beurs, Art 2013, is net zo gevarieerd als zijn voorganger. Ik was op de opening en heb weer erg veel moois gezien. Waar mijn aandacht spanne voor een kunstbeurs normaal zo’n twee uur is, heb ik nu bijna drie uur rondgelopen. De combi van oud en nieuw werkt goed, evenals de afwisseling van het aangebodene. Schilderijen, beelden, keramiek, glaskunst, sieraden, klokken, meubilair, tapijten, aziatica, iconen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er.

Het is misschien maar goed dat je galeriehouders van tevoren moest vragen of je foto’s mocht maken. Anders was dit stukje wel erg lang geworden. Een kleine selectie dus.

Op openingen lopen de bezoekers er altijd op hun paasbest bij. Bij Galerie Peter Hardt uit Duitsland, gespecialiseerd in aziatica, was de galeriehoudster zelf ook in stijl gekleed.  Ze staat hier naast een 16deeeuws Boeddha hoofd van zandsteen, uit Thailand. En voor wie er verstand van heeft: het is een beeld uit de Ayutthaya-periode.

Galerie Honingen uit Gouda is gespecialiseerd in hedendaags realisme.

Eén schilderij viel me direct op: “Miracles in Holland” van de Russische kunstenares Ekaterina Yastrebova. Hoewel de schilderstijl heel anders is, doet het me qua onderwerp en sfeer denken aan het werk van Franck Ecalard. (zie blog 8 april 2013). Leuk om te vergelijken.

Yastrebova is bij de galerie geïntroduceerd door de bekende Amerikaanse kunstenaar Michael Parkes. Ik kende wel zijn schilderijen, maar niet zijn bronzen beelden. En zie hier: het beeld “Angel” van Parkes. Mooi beeld, maar wel even sparen!

Er is ook voor gewone stervelingen mooi brons bij Honingen:

“Weltevreden” en “Schommelen III” van Frans van Straaten.

 

Eén van de kenmerken van goede kunst vind ik als iets nog wat aan de fantasie overlaat. Het kunstwerk leeft, het roept een verhaal of een gevoel op. Zowel het werk van kijkkastmaker Peter Gabriëlse  als de glaskunst van Etienne Gallery voldoet daar wat mij betreft aan. Beide roepen een feeërieke sfeer op.

De kijkkasten van Gabriëlse  leven ondanks dat er geen menselijke aanwezigheid is.  Het zijn mysterieuze minitafereeltjes waar, voor je gevoel, ieder moment iets kan gaan gebeuren. Heel knap gedaan. Mijn mobiele telefoonfoto’s doen het werk onvoldoende recht, dus zeker gaan bekijken als u er bent!

De hieronder getoonde glaskunstwerken van Etienne Gallery zijn gemaakt door Michael Behrens en Peter Bremers.

Nog een paar mooie objecten:

Japans porselein (Heeren van Bronckhorst)

Kroket schilderij van Tjalf Sparnaay (Galerie Mark Peet Visser)

Kikker broche (Heeren van Bronckhorst)

Galerie Prinsengracht 795 met werk van Mike Schuijt en Ester de Heer.

Zoals eerder gezegd is er erg veel te zien. Ik heb hier geen aandacht besteed aan bijv. de vele schilderijen vanaf de zeventiende eeuw, de art deco voorwerpen en meubels, een litho van Escher en een antieke Jezus poppenkastpop. Wist niet dat zoiets bestond! Beslist de moeite waard om een kijkje te nemen in de Jaarbeurs in Utrecht. Dat kan nog tot en met zondag 28 april 2013.

Meer info: www.art2013.nl

Galerieën:

www.hardt.de  

www.honingen.com

www.petergabrielse.com

www.etiennegallery.nl

www.heerenvanbronckhorst.com

www.markpeetvisser.com

www.galerieprinsengracht.nl

 


Comments are closed.