Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Beer
Categories: Kunst in het wild

 

Fascinerend vind ik het dat er blijkbaar geld is voor een kunstwerk in de openbare ruimte en dat vervolgens in overleg met belanghebbenden een enorme beer verrijst. Met een kussen onder z’n arm. Het roept vage herinneringen op aan het reuzenbeeld op de Dam “Amsterdam reuzenstad” in 1975. Dat beeld was niet voor de eeuwigheid gemaakt en ging al snel in vlammen op.  Maar deze jongen staat er nog wel even. Hoe is ‘ie daar terecht gekomen op dat plein in Amsterdam Nieuw-West?

 

 

De beer is ontworpen door kunstenaar Florentijn Hofman en staat op het Staalmanplein. Een groen plein met speeltuin erbij.  Het gevaarte is 11 meter hoog. Volgens een artikel op de site Nieuw-West Express  verbeeldt  de beer “de trots van de bewoners, hun zelfredzaamheid tijdens de lange periode van stedelijke vernieuwing en versterkt hij de samenhang in de buurt.” Zo trots als een beer. En het kussen staat voor zelfredzaamheid. Aha.

Ook de ontstaansgeschiedenis wordt toegelicht: “Het ontwerp is ontstaan tijdens een kunst- en ontwerptraject, dat in opdracht van (voormalig) stadsdeel Slotervaart en woningcorporatie de Alliantie in 2005-2006 is georganiseerd door Face Your World. Buurtbewoners, jongeren van Streetwise en van de leerwerkplaats De Blauwe Olifant dachten mee over het ontwerp van het Staalmanpark.”

Iets verder lezen op internet  leert dat de kunstenaar het beeld samen met jongeren uit de buurt moest ontwerpen. Aangezien die niet verder kwamen dan een Ajax-logo, kwam Hofman met een beer. Dat is bij nader inzien niet zo verwonderlijk, aangezien giga beelden van beesten de specialiteit zijn van Hofman. De vraag is dus of het iets anders dan een dier had mogen worden, in het geval de jongeren met een redelijk alternatief waren gekomen.

 

Zo’n beeld kost wel wat. Er is dan ook een flink aantal contribuanten:  het Amsterdams Fonds voor de Kunst, de stichting Kunst en Openbare Ruimte, Cirque du Soleil, stadsdeel Nieuw West, de Alliantie , het Ministerie van VROM en Heddes Bouw. Ik zou graag de bedragen en verdeling over de gulle gevers zien, maar dat is natuurlijk niet zomaar te vinden.

Het beeld is tot de helft van massief beton, daarboven van staaldraad met cement eroverheen.

Als liefhebber van dieren en (o.a.) figuratieve kunst moet ik dit mooi vinden. Gek genoeg vind ik het aan de ene kant mooi en aan de andere kant grotesk en infantiel. Het heeft op mij dus blijkbaar een ‘ontregelend effect’ en dat schijnt een criterium van grote kunst te zijn… 😉

 


1 Comment to “Beer”

  1. Hi,

    Gelukig doen ze dit nog in west. In zuid stond een mooe grote badeend maar die moest weg van de gemeente. Nu prijkt ie ergens in japan. Kortzigtig hoor.