Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Scheepvaart museum
Categories: museum

 

Het vernieuwde Scheepvaartmuseum is al weer een tijdje open, maar ik was er nog niet geweest. Hoogste tijd dus. De laatste keer dat ik er was geweest is ergens in mijn kinderjaren. Ik herinnerde me wat oude scheepsmodellen en VOC spullen, maar daar bleef het bij. Gelukkig zijn die zaken er nog steeds, aangevuld met een aantal andere bezienswaardigheden.

Wat natuurlijk het meest in het oog springt is het overdekte ‘Open Pleyn’. Het geeft het gebouw een vleugje ‘British Museum’, dat ook zo’n overdekking heeft. Sowieso is het gebouw prachtig gerenoveerd, er is een restaurant en grote museumwinkel, dus helemaal volgens de eisen van de tijd.

 

Ik vond zelf de afdeling ‘Oost’ het meest de moeite waard. Hier vind je o.a. scheepsmodellen, scheepsornamenten, navigatie-instrumenten, globes en mijn favoriete afdeling: schilderijen! ‘West’ is vooral voor kinderen bedoeld, met o.a. laagdrempelige informatie over de geschiedenis van de walvisvaart. In het deel ‘Noord’ is o.a. de thematentoonstelling over het slavenschip Leusden. En via de steiger kom je bij de VOC replica ‘De Amsterdam’.

H.C. Vroom, 1614, Schermutselingen tusschen Staatsche en Engelsche schepen, 20 april 1605.

Cornelis Verbeeck, 1625, Nederlands pinasschip, weglopend voor een storm onder klein zeil voor een rotsige kust.

Willem van de Velde de Oude, penschilderij uit 1668, Gevecht tussen de VOC-retourvloot van Pieter de Bitter en een Engels eskader in de haven van Bergen in Noorwegen, 12 augustus 1665.

Ludolf Backhuysen 1667 Terugkomst van oorlogsschip Hollandia in het Landsdiep bij Huisduinen op 3 november 1665.

Jan Evert Morel, 1857,  Het Oosterdok en de Rijkswerf te Amsterdam. Leuk om een schilderende voorouder (de opa van mijn oma aan vaderszijde) tegen te komen in een museum!

Jan Homan, 1956,  De haven van Amsterdam.

Oscar Mendlik, 1915,  Zeegezicht.

Meer informatie over het Scheepvaartmuseum: www.hetscheepvaartmuseum.nl

 

 


Comments are closed.