Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Rijksmuseum
Categories: museum

 

Het vernieuwde Rijksmuseum; de halve wereld had het al gezien, maar uw kunstblogger keek nog even de kat uit de boom. Om nu voetje voor voetje door het museum te schuifelen, dat was een weinig aanlokkelijk perspectief. Welnu, met de drukte viel het, relatief, mee. U moet niet verwachten dat u dicht in de buurt van de Nachtwacht kunt komen, daar staat gewoon een horde Rembrandt-groupies omheen. De rest van het museum is echter goed te doen. Ik was al weer vergeten hoeveel er ook al weer stond. Trekt u dus gerust een dag uit.

Het Rijksmuseum is een soort schatkamer met van alles overal vandaan. Hieronder heb ik wat foto’s geplaatst van dingen die mij opvielen.

Om te beginnen een aquarel van Aert Schouman uit 1753. Het was de tijd dat schilders nog hun eigen verf maakten. Dus die intense rode kleur was destijds bijzonder. De reden waarom het mij aansprak is dat deze zelfde plant al jarenlang bij mij in de tuin staat. En ik was de naam vergeten. Een bergamotplant, kijk!

Deze twee houten tempelwachters, Japan 14e eeuw, haalden het nieuws omdat ze ritueel werden ingewijd in het museum door Japanse priesters. De wachters zijn er om het kwaad tegen te houden bij de tempelpoort.  Het is een soort foto-attractie, ik zag verschillende bezoekers ermee op de foto gaan. Sommige poserend met dezelfde grimassen als de tempelwachters. Tsja.

De Stadhoudersstoel gemaakt door Gerrit Hutte en Pieter van Dijck, Den Haag 1747. Deze stoel werd door Willem IV gebruikt als hij het Hof van Justitie op het Binnenhof in Den Haag voorzat. Hopelijk voor Willem duurden die zittingen niet te lang; het lijkt me een erg ongemakkelijke stoel om op te zitten.

Deze is leuk: een spaarvarken. Gezien de lage rente momenteel kun je je geld weer net zo goed in zo’n beestje stoppen. Volgens de begeleidende tekst is het spaarvarken geen Europese uitvinding. Deze komt uit Oost-Java, 14e-15e eeuw. Op Java zijn veel terracotta spaarvarkens gevonden. De meeste hebben de vorm van een varken, aangezien het dikke dier associaties opriep met welvaart.

Dit schip in de storm hangt net als de Nachtwacht in de eregalerij. Het is van Willem van de Velde II. Er stonden gelukkig geen mensen voor, dus kon ik het goed bekijken. Het schip in kwestie is een Brits oorlogsschip. Willem en zijn vader traden in 1672 in dienst van het Engelse koningshuis.

Een simpliciakast uit 1730. Had ik nog nooit van gehoord. In de kast staan potjes met ‘simplicia’: geneeskrachtige ingrediënten. Verschillende laden zijn gevuld met zaken als mineralen en fossielen. Het was waarschijnlijk een soort verzamelkast van een vermogend persoon.

Een tafelplanetarium! Heden ten dage nog steeds te koop als bouwpakket, zij het niet deze natuurlijk. Dit planetarium is gebouwd in Amsterdam ca. 1800-1808 door instrumentmaker Hartog van Laun. Je kunt de beweging van aarde, zon, maan, en planeten ermee demonstreren.

Tot slot van deze korte rondleiding, een zuil met porseleinen (?) dierenbeelden. Het stond in een zaal vol kitsch, maar omdat het dieren zijn vind ik ze toch wel leuk.

Het Rijksmuseum heeft een (vrij druk) eigen restaurant en een grote winkel. Je kunt aan beide kanten van het veelbesproken fietspad naar binnen. Naar (mijn) verwachting was er geen toerist die moeite had met die verbinding of het niet begreep. Er stonden zelfs al weer straatmuzikanten in de onderdoorgang.


Comments are closed.