Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Zijderoute
Categories: museum

 

Kannetje met feniksen
Bactrië (?), ca. 1ste eeuw v.Chr. – 1ste
eeuw n.Chr.
Goud; gelast, gedreven
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Dat je in de Hermitage geen foto’s mag maken is jammer, maar daar dacht ik dit keer iets op gevonden te hebben. Via de perspagina (en ik ben ‘pers’ per slot van rekening 😉 ) mag ik foto’s downloaden, mits ze netjes worden ondertiteld met de voorgeschreven tekst. Een flinke rits foto’s, dat wel, maar niet van de zaken die ik u had willen laten zien!

Een enorme zijden, door de tijd weliswaar verkleurde, pofbroek bijvoorbeeld. Of een aantal houten ornamenten die door een brand verkoold zijn, maar wel zo dat de vormen nog grotendeels herkenbaar zijn. Ze zijn goed geconserveerd gebleven en het lijkt bijna een kunstvorm apart. Alsof er gebeeldhouwd is met houtskool. Maar dat kan ik dus niet met een foto illustreren.

Uiteraard kunt u zelf naar de tentoonstelling ‘Expeditie zijderoute’ gaan, dat is zeker de moeite waard.  U ziet dan o.a. heel veel Boeddha afbeeldingen. Ook kleding of fragmenten van zijde, muurschilderingen, munten en serviesgoed. Alles opgegraven langs de voormalige ‘zijderoute’ die van China naar het Middellandse zeegebied liep. Leuk weetje is dat het belang van de route ophield ca. 1450, toen de handel zich verplaatste naar de grote zeeën. Zoals bekend werd de VOC daarin een grote speler. Dus eigenlijk zou je na deze tentoonstelling gelijk door moeten naar het Scheepvaartmuseum!

Tetradrachme
Oud Chorasmië, Vazamar (tweede helft 3de – begin 4de eeuw)
Zilver; geslagen
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Ananda, leerling van Boeddha
Dunhuang, China, 8ste–9de eeuw
Löss, klei, hout; beschilderd
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Pranidhi (eedaflegging)
Turfan, Xinjiang, Bezeklik, 11de eeuw
Muurschildering a secco
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Fragmenten van een fries
Noord-Bactrië, Airtam bij Termez (Oezbekistan), 2de–3de eeuw
Kalksteen; gesneden
© State Hermitage Museum, St Petersburg

De tentoonstelling loopt tot en met 5 september 2014.

Meer info op: www.hermitage.nl

 


Comments are closed.