Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Chuck Close
Categories: Expositie

Chuck Close was een voor mij geheel onbekende naam. De uitnodiging van galerie The Merchant House aan de Herengracht deed dan ook niet meteen een bel rinkelen. Ik was wel geïntrigeerd door de gepixelde portretten die bij de uitnodiging zaten. Het zijn digitaal geproduceerde Archival Watercolor prints. De pixels deden mij denken aan een techniek die ik een tijd geleden al weer op een illustratiecursus had gehad.*  En die ik incidenteel in schilderijen toepas, zij het als achtergrond.

Het mooie van de pixels van Chuck Close is dat ze eerst stuk voor stuk geschilderd zijn, met aquarelverf.  Hij heeft er meer dan 14.000 gemaakt. Die pixels zijn met speciaal ontwikkelde software één voor één ingescand en gemanipuleerd om het gewenste effect te creëren.

Vervolgens gecomponeerd tot portret (met een foto als voorbeeld) en tot slot gedrukt. Soms in wel meer dan honderd drukgangen. Dat levert grote, spectaculaire portretten op die, naarmate je meer afstand neemt, steeds scherper worden. Als je er met je neus bovenop staat zie je nauwelijks een portret, maar een abstracte voorstelling.

Wie is Chuck Close? De catalogus praat me in kort bestek bij:

“Chuck Close (geb. 1940 in Monroe, Washington) is bekend om zijn grootschalige, op foto’s gebaseerde portretschilderijen, waarmee hij in 1968 begon met zijn eerste iconische Self-Portrait in zwart-wit. In 1988 raakte Close verlamd door een zeldzaam ruggenmerginfarct; hij is echter blijven schilderen, met een penseelhouder die hij vastmaakt aan zijn pols en zijn onderarm. Behalve schilderwerk bevat zijn werk ook grafiek, fotografie en, recentelijk, tapijten gebaseerd op Polaroids.

Close wordt sinds 1977 vertegenwoordigd in New York door de Pace Gallery. Hij had in 1998 een groot retrospectief in het MOMA in New York, waarna een reeks van grote tentoonstellingen en openbare collecties volgden. Close is lid van de Amerikaanse Academy of Arts and Letters, hij heeft bestuurlijke functies bekleed bij vele kunstorganisaties, heeft de hoge Amerikaanse onderscheiding de National Medal of Arts opgespeld gekregen en is recentelijk door de Amerikaanse president Obama benoemd tot lid van The President’s Committee for the Arts and the Humanities.”

De tentoonstelling bevat ook een tapijt en een kleiner, geschilderd zelfportret in bruikleen van de Chuck Close Studio.

Er is ook werk te zien van andere kunstenaars, bijvoorbeeld van Kees Visser:

The Merchant House is een relatief nieuwe galerie, in 2012 gestart door de Amerikaanse eigenares Marsha Plotnitsky. Mocht u langs gaan, kijk dan in de achterzaal ook even naar het plafond:

De expositie duurt tot en met 12 juli 2015. Adres: Herengracht 254 in Amsterdam. Geopend op vrijdagen van 12.00 tot 19.30 uur en op afspraak.


*Ik ben nog eens in mijn oude tekeningen map gedoken: dit was het resultaat:

(de portretten van Chuck Close zijn uiteraard vele malen mooier )

Comments are closed.