Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
IJsvogel
Categories: Geen categorie

Drie tegelschilderijtjes met een vogel heb ik de afgelopen tijd geschilderd. Een ijsvogel, een pauw en een toekan. Aan alle drie wijd ik een blogje. Te beginnen met deze ijsvogel.

Vogels, vissen en bloemen zijn mijn favoriete schilderonderwerpen. De schoonheid is eindeloos. Mijn interesse voor vogels werd gewekt toen een tante me voor mijn 12de verjaardag het lidmaatschap van de Vogelbescherming cadeau deed. Sindsdien ben ik trouw lid gebleven, inmiddels dus al weer 31 jaar! Ik heb het een keer gewaagd om mee te doen aan een ledendag met excursie in de duinen. Dat was me toch net iets te fanatiek. Ik houd het bij pindanetjes en een nestkast. Gezien het gepiep momenteel hebben de koolmezen met succes enige eieren uitgebroed.

Aan de andere kant van het huis heb ik uitzicht op water en een dichtbeboste dijk. Jaren geleden al ontdekte ik dat een ijsvogelpaartje er een thuis had gevonden. Dit jaar schijnt de ijsvogelstand behoorlijk in de lift te zitten, maar een paar jaar geleden was zo’n vogeltje een zeldzaamheid. Met wat geduld is het me toen gelukt om deze foto te maken:

Zo’n ijsvogel is werkelijk feeëriek om te zien. Eerst kondigt hij zichzelf aan met een langgerekt en soms wat klagerig ‘tuuuu – tuuuuu.’ Dan is het zaak om je blik te richten op de grens van water en land en dan flits…. een neonblauw lichtgevend vogeltje schiet langs. Onlangs was ik getuige van hoe de ene ijsvogel de ander een visje voerde. Jammer genoeg had ik de camera niet paraat.

De ijsvogel op het schilderijtje is echter geen Nederlandse ijsvogel, maar een Afrikaanse. De omlijsting is afgeleid van een glas- in- lood raam in Amsterdamse school-stijl. Dan zitten er nog 5 haakjes aan de onderkant. Dat komt zo… al weer enige tijd geleden had ik bedacht dat mensen misschien eerder een schilderij(tje) kopen als het ook praktisch nut heeft. Daarom had ik een doekje voorzien van haakjes, zodat het gelijk kon dienen als sleutelrekje. Op dat doekje is deze ijsvogel terecht gekomen. De tijd zal leren of dit voor herhaling vatbaar is 😉

Zie voor meer info: www.kunstkoop.com  (tegelschilderijtjes)


Comments are closed.