Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Pauw
Categories: Geen categorie

Pauwen zijn wonderlijke beesten. Ik vraag me wel eens af of die staart niet meer na- dan voordelen heeft. Maar het zal wel niet, anders had de evolutie ‘m er wel af laten slijten. Op dit kleine tegelschilderijtje heb ik me niet op die staart gericht, maar juist op die eigenwijze kop van ‘m.  Was erg leuk om te schilderen, al die tinten blauw. De abstracte zijkanten verbeelden zijn vleugels. Een pauwenstaart komt vast nog wel eens op een ander schilderij.

De pauw is ruim vertegenwoordigd in de kunst. Hij staat dan ook symbool voor tal van zaken: onsterfelijkheid, trots, rijkdom, waakzaamheid, de zon.

Hier een aantal pauwen in de kunst die ik tegenkwam, de meeste vrij recent. Dat laatste is niet verwonderlijk, want als je met een onderwerp bezig bent, valt het je ook meer op.

Deze kwam ik tegen in de aula van de Nieuwe Ooster:

Bij veilinghuis De Eland duiken ook regelmatig pauwen op:

En deze pauwen op tafel bij de tsaren servies tentoonstelling in de Hermitage:

Aangezien de pauw ook  als symbool voor (de) verrijzenis (van Jezus) gebruikt wordt, leek mij Hemelvaartsdag een mooie gelegenheid om dit stukje online te zetten.

Meer informatie via www.kunstkoop.com , tegelschilderijtjes.


Comments are closed.