Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Poëzie en verval
Categories: Expositie

Er zijn van die schilderachtige plekken in Amsterdam waar vrijwel geen toerist komt. Bickerseiland is zo’n plek.  Je waant je even in een ander Amsterdam. Voormalige pakhuizen, kleine scheepswerven, bootjes. En een soort poëtische rust die niet verstoord lijkt te kunnen worden.

Poëtische rust zou ook een omschrijving kunnen zijn van het werk van fotograaf Willem Bosveld. Zijn nieuwe werk en een atelierroute op Bickerseiland e.o. lokten mij naar Galerie Moon.

Poëtisch is de nieuwe serie “Ooit” zeker, maar het is een geen makkelijke poëzie. In Griekenland fotografeerde Bosveld interieurs van verlaten en vervallen huizen. Een half omgevallen kast met de borden er nog in. Een vloer met troep en een boekje met een heilige erop. Alle hoop verloren of nog net niet? Het is een mooi symbool voor het verval van Griekenland anno nu, waar bijna 30% van de bevolking werkloos is en grote armoede heerst.

 

Het is een beetje alsof je naar het interieur van de gezonken Titanic kijkt. Het menselijk vermogen en onvermogen in één beeld.

Mijn spiegelende foto’s doen geen recht aan het werk, daarom ook een paar originele beelden:

Er hing ook wat ouder werk van Bosveld. Een van zijn beste foto’s vind ik ‘Koplicht’. Een mistige gracht, maar er is wel licht van een lamp aan een gevel. Je kijkt vanaf een lager gelegen punt tegen een brug op. De voorgrond is donker. Van achter de brug komt er een groot licht aan, waarschijnlijk een auto, maar dat weet je niet zeker. Het doet me ergens denken aan het bekende beeld van licht aan het einde van de tunnel. Het heeft bijna iets bovennatuurlijks.

Andere exposant in de galerie was Joke Plomp.  Haar aquarellen en acrylschilderijtjes zijn klein en levendig. Leuke tafereeltjes uit Amsterdam.

De wandeling na de expositie bracht nog meer bijzondere beelden. Straatkunst, mooie doorkijkjes, een drijvende Laaf. Zou dit stukje Amsterdam in die 111 plekken-serie staan? Anders is dit bij deze nummer 112! Via Galerie Moon kan men trouwens ook onder deskundige begeleiding de buurt verkennen.

Meer informatie over galerie Moon en de buurtrondleidingen: www.galeriemoon.nl

Meer informatie over de fotografie van Willem Bosveld: www.willembosveld.com

 


Comments are closed.