Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Banksy bij Lionel Gallery
Categories: Expositie

Hoewel ik nog nooit een werk van hem ‘in het wild’ heb gezien, is Banksy toch één van mijn favoriete street art kunstenaars. Dus toen ik een uitnodiging kreeg voor de preview van de Banksy expo bij Lionel Gallery, wilde ik daar natuurlijk graag bij zijn. Het was wel een vreemde ervaring: nog geen week na mijn ontdekkingsreis langs de rafelranden van Brick Lane stond ik in een galerie in de Nieuwe Spiegelstraat wederom street art te bekijken. Het contrast had nauwelijks groter kunnen zijn. Zouden er van de huidige Brick Lane kunstenaars ook een aantal in een galerie terecht komen?

Banksy is bijzonder, zo vindt ook galeriehoudster Kim Logchies: “Het was in eerste instantie het concept, omdat ik iets zag wat ik niet eerder zag. Maar hij weet me ook te raken, op een esthetisch mooie manier en met humor. Het is niet een trucje dat hij steeds herhaalt, hij vindt zichzelf steeds opnieuw uit. Daar heb ik heel veel respect voor. Dan denk je: ‘Er is er weer één opgestaan, die het snapt.’ ”

Inderdaad; het is de combinatie van een treffend beeld met scherpe humor. Banksy kan een politieke kwestie met één beeld neerzetten en ter discussie stellen. Sommige werken kende ik nog niet, maar maakten gelijk indruk, bijvoorbeeld het werk van de gevechtshelikopter met het roze strikje. Met één simpel element bespot Banksy de oorlogszucht van de mens. En Mickey Mouse en Ronald McDonald die vrolijk naast een napalm slachtoffer huppelen. IJzersterk.

Een bekend werk is het dat van het meisje met de rode hartjesballon, dat ik dan weer heel poëtisch vind. Zelfs een rat wordt trouwens aandoenlijk als hij een hartje schildert.

Krijgt de street art inmiddels de erkenning van de kunstwereld die het verdient? Kim Logchies denkt van wel: “Vroeger stond op de veilingbrochures van Sotheby’s  ‘Modern and  contemporary art’ en nu staat er ‘Modern, contemporary and street art.’”

De prijzen van Banksy’s werk weerspiegelen die erkenning. Een ongesigneerde print, in gelimiteerde oplage, begint bij 5500 euro. Is de print wel gesigneerd, dan praten we over minimaal 15.000 euro. De originele unica’ s beginnen bij 2,5 ton. Maar, zegt Logchies, het werk wordt alleen maar meer waard. En betalen in termijnen is mogelijk.

Als je een werk van een opkomende street art kunstenaar kunt bemachtigen, is dat ook de moeite waard. Logchies noemt een aantal van haar favorieten: “Ik weet niet of je Os Gemeos kent.  Dat is zo mooi! Os Gemeos zijn twee tweelingbroers. In Brazilië en New York zie je tien meter hoge pieces.  Ze zijn qua erkenning en geld al onbetaalbaar. JR is ook heel mooi en Maya Hayuk.  Dat zijn werken, als je ervoor staat zie je gewoon dat die in een museum terecht komen.  Ik heb Maya afgelopen december op Miami Art Basel gespot. Dat is iemand van wie zowel de prints als de originelen betaalbaar zijn.  En het is echt vernieuwend werk.”

De Banksy expositie beslaat maar liefst vier verdiepingen en geeft een mooi overzicht van zijn werk. Een absolute aanrader dus. En voor wie niet in de gelegenheid is om een werk te kopen: er is een prachtige catalogus te koop voor 25 euro.

Weer buiten op straat dacht ik aan een boekje dat ik jaren geleden in de dierentuin in Emmen kocht.  De titel luidt: Wie van vlinders houdt….moet rupsen voor lief nemen. Zo is het ook bij de street art: de vlinder Banksy was ooit een rups die rekening moest houden met politie en graffiti verwijderaars. Dus koester ook de rups!

De expositie loopt van 20 juni t/m 20 juli 2015. Adres: Nieuwe Spiegelstraat 64 te Amsterdam. Meer informatie via de website: www.lionelgallery.com


Comments are closed.