Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
KunstRai 2015
Categories: Kunstbeurs

Er verzamelde zich een flinke hoeveelheid mensen voor de ingang van de KunstRai.  De opening was aanstaande. Sommige dames liepen er erg kunstig bij; hier en daar was een bekende kunstenaar onder de wachtenden. Om 18.00 uur ging de deur open en stroomde men binnen.

De KunstRai is duidelijk anders dan de Realisme beurs. Op de Realisme beurs is bijna alles gewoon erg mooi, knap gemaakt of beide. Zelfs als het je smaak niet is. Op de KunstRai is de helft het aanzien niet waard of ronduit lachwekkend. Voordeel is dat andere kunst weer extra opvalt.

Gezien het tijdstip vroeg de inwendige mens eerst om aandacht. De catering op kunstbeurzen vind ik de laatste jaren wel wat achteruit gegaan. Wattig brood met een klein bakje tapenade, hm. Zo’n fijne salade als bij Chiefs & Spirits aan de muur hing, die had ik graag willen eten!

Maar vooruit, kunst, daar kwam ik eigenlijk voor. Al snel kwam ik terecht in een zijruimte met alleen maar conceptuele kunst. Lachen gieren brullen dus. De Pegasus vond ik wel aardig en vooruit, die rare tandartsstoel genaamd Crux was ook wel grappig. Maar die krabpaal waar een teddybeer voor gemold was…. En dat ruim achtduizend ballen kostende roze ballen geval. Wel een mooie titel erbij, uiteraard:  a pinkeyecraycrayonceyoustopthenwillitpop. Nou ja, het werk dat mijn gezelschap doopte tot “De Loonslaaf” zorgde voor enige hilariteit. Maar ik blijf erbij, het zijn knutselwerken, geen kunst.

Is die kunstig gefabriceerde salade aan de muur dan wel echte kunst? Of is het ook meer een toneel rekwisiet? De grens is niet altijd even hard. Ik ga ervan uit dat de plastic blaadjes uit vormeloos materiaal door de kunstenaar zelf op de een of andere manier gevormd zijn en vervolgens beschilderd. Dus ja, een soort modern beeldhouwwerk.

Er was een categorie ‘Creatief met boek’ (dienen ze toch nog ergens voor…) :

Banksy prints, erg leuk:

Er was Chinese kunst:

“Wie hangt dit in vredesnaam op?”- kunst:

Tassen (?!)

Nog meer roze:

En zwart wit, bewegend of stilstaand voor in een hoekje aan de muur:

En tot slot bronzen beelden, hier drie aansprekende:


2 Comments to “KunstRai 2015”

  1. “… fijne salade als bij Lionel Gallery aan de muur hing, die had ik graag willen eten!”

    Dear Eline, thank you for the attention you have given to our presentation at the KunstRai 2015. the fine salad by Stefan Gross is from Gallery CHIEFS & SPIRITS not Lionel