Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
RIJK in de Gerard Dou
Categories: Expositie

Kunstenaar David Christiaan komt uit Groningen. Anderhalf jaar geleden waagde hij de sprong om fulltime kunstenaar te worden. Daarvoor zat hij in de thuiszorg “Maar dat wilde ik niet de rest van mijn leven doen. En ik ben altijd wel een ondernemend typ geweest. Op vakantie in Australië nam ik me voor om te ontdekken wat ik echt wilde. En op één van de laatste dagen dacht ik ‘Waar is dat schilderen gebleven?”

Toen David mij maanden geleden een mail stuurde, moest de expositieruimte in Amsterdam nog gevonden worden. Dat ging wel lukken, daar was hij zeker van. En inderdaad, in een soort pop-up exporuimte in een steeds hipper wordende Gerard Doustraat, houdt hij een vier wekende durende expositie met de titel “RIJK”.

Hoe komt iemand van de thuiszorg in de kunst terecht? Eigenlijk was dat al vroeg begonnen. “Op mijn 13de ben ik begonnen de doeken van Henk Helmantel na te schilderen, ik dacht: zo echt kun je toch niet schilderen? Dat heb ik toen een jaar lang gedaan, het was nog niet serieus. Maar ik had wel talent.” Op zijn 24ste heeft hij het schilderen weer opgepakt en met verbluffend resultaat. Het schilderij met de fotorealistische koffiebonen, dat eigenlijk onderdeel uitmaakte van zijn vorige expositie, getuigt van een degelijk vakmanschap. Helmantel mag trots zijn op zijn leerling 😉 David: “Ik heb vooral heel veel geduld, ik denk dat dat het vooral is.”

“De tentoonstelling heeft als titel RIJK, en gaat over dat je van iets wat geen waarde heeft, iets waardevols kunt maken.”

“De hoeden komen zoals je ziet vaker terug. Ik was op zoek naar iets nieuws, ik had geen idee van wat ik hierna ging doen. Nu zit ik weer vol met ideeën. Ik zat te schetsen en dacht aan het petje dat ik vroeger had, met zo’n propellertje. Ik had het idee dat als ik hard kon rennen dat ik een beetje kon vliegen. Zo’n hoed is een heel volwassen, statig iets. Met zo’n propellertje, dat is echt super leuk. Het heeft te maken met creatief denken, het volwassene en het kinderlijke samen behouden. Ik vind ‘m wel bij mezelf passen. ”
De hoed in bladgoud heeft de titel ‘Wisdom is better than gold’. “Kennis en wijsheid zijn kostbaarder dan goud.”

Het thema ‘RIJK’ komt op verschillende manieren terug in de expositie en in verschillende technieken: realistische schilderijen (zij het geen fotorealisme), etsen in staal en enkele conceptuele werken.

“Deze kroonluchter, is in staal geëtst. Daar zitten wel 100.000 krasjes in. In de lampen heb ik uitvindingen en ideeën geschreven. Zoals Edison en internet, de transistor, de telefoon, de stoommachine. Dus de belangrijkste uitvindingen van honderden jaren. Het is heel subtiel, de meeste mensen zien het niet. Dat soort verborgen dingen zit wel meer in mijn werk.”

Er zijn verschillende in staal geëtste diamanten, o.a. een vijfluik. David heeft geen kunstenaar als voorbeeld voor etsen in staal. “Ik ben op het idee gekomen doordat ik een kunstenaar zag die dingen in leer maakt. Mark Evans heet ‘ie. Hij maakt haast fotorealistisch werk. Ik ga wel verder met deze ets techniek, ik wil binnenkort portretten in staal maken.”

Het pronkstuk van de expositie is het nageschilderde zelfportret van Rembrandt met een prijskaartje op zijn voorhoofd. David: “Een schilderij maken met een link tussen kunst en geld, dat was het idee voor dit werk. Het schilderij dat ik als voorbeeld heb gebruikt is het zelfportret van Rembrandt met twee cirkels, gemaakt door de meester zelf in 1660. Op Rembrandts voorhoofd heb ik een prijskaartje geschilderd met daarop de geschatte prijs van het originele werk. De oude meester Rembrandt van Rijn heeft zich waarschijnlijk nooit kunnen voor stellen dat zijn schilderijen later zoveel geld waard zouden worden. In de tijd van Rembrandt betaalde men met guldens. De geschatte prijs van het origineel heb ik dan ook in de gulden prijs weergeven.
In de kunstwereld wil eigenlijk niemand iets zeggen over de prijs van het schilderij omdat dat de waarde van het werk zou kunnen beïnvloeden. Wat is een schilderij waard? En waarom?”

David Christiaan komt op mij over als een veelzijdige kunstenaar die nog volop bezig is om zijn weg te vinden. Met het vakmanschap, het ambacht, zit het wel goed. Ook zijn enthousiasme is prima. Misschien dat wat meer focus in zijn boodschap zijn werk ten goede zou kunnen komen. ‘RIJK’ laat zaken zien die met rijkdom en vooral met waarde te maken hebben, maar een echt duidelijk standpunt ontbreekt. Het zijn vooral leuke vondsten bij elkaar.

De diverse technieken naast elkaar zijn ook mooi, maar het nadeel is dat er geen herkenbare stijl is als rode draad. Voor iemand die nog aan de weg aan het timmeren is, lijkt mij die diversiteit niet echt een voordeel. Het grapje met het schoolbord schilderij en de verborgen teksten is bijvoorbeeld best leuk, maar draagt niets bij aan het geheel. En om de eigen rijkdom wat te bevorderen hadden er best wat kleine fotorealistische schilderijtjes bij gekund van goud en geld. Ik noem maar iets. Wie weet, de volgende keer…

De expositie is nog te zien tot en met zondag 16 augustus 2015 in de Gerard Doustraat 76 te Amsterdam. Mocht u in de buurt zijn, ga vooral even langs.

Meer info: www.davidchristiaan.com


Comments are closed.