Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Paleis Het Loo
Categories: museum

Het was een werkelijk schitterende herfstdag. Een sprookje. Mooie dag voor een bezoek aan Paleis Het Loo te Apeldoorn. Ik was er wegens een – niet koninklijk maar wel erg gezellig – familiefeestje. De gids leidde ons in een pittig tempo door de zalen en deelde daarbij veel informatie. Teveel voor deze blog, ik heb me moeten inhouden 😉

Paleis Het Loo is eigenlijk geen paleis maar een jachtslot. Het werd in 1686 gebouwd in opdracht van stadhouder Willem III en zijn echtgenote Mary Stuart. Vanaf dat moment is het door de Nederlandse stadhouders, koningen en koninginnen gebruikt als zomerpaleis. Tijdens de rondleiding maakten we een soort reis door de tijd van de 17e eeuw naar de 20ste, die eindigde bij de kamer van prinses Juliana.

De ‘Nieuwe eetzaal’ liet Willem III in 1692, toen hij koning van Engeland was geworden, door Daniël Marot ontwerpen.

De bibliotheek van koning-stadhouder Willem III. Dit was eerst in gebruik als porseleinkabinet van koningin Mary II. Na haar dood op 32-jarige leeftijd liet Willem het vertrek verbouwen tot bibliotheek.

Zo sober als het gebouw van buiten is, zo uitbundig is het van binnen. Veel mooie trompe-l’oeil schilderingen, bijzondere meubels en allerlei siervoorwerpen. Onze gids maakte ons erop attent dat veel van die versieringen symbolen zijn voor het een of ander. Uiteraard veel verwijzingen naar de jacht. Maar ook andere symboliek.

Bijvoorbeeld een bijzondere porseleinen kroonluchter in de kamer van stadhouder Willem V. Het was een huwelijkscadeau van de oom van zijn echtgenote Wilhelmina van Pruisen, koning Frederik de Grote. Niet mijn smaak, deze lamp, maar wel grappig te weten dat een ananas voor gastvrijheid staat. (of stond?) En die witte anjers zijn symbool voor het huwelijk.

Mary’s bloemenpagode van Delfts aardewerk (ca. 1690).

Het staatsiebed van koning-stadhouder Willem III.

Ah, wat lief…

Privé-kabinet koning-stadhouder Willem III met een dierenschilderij boven de haard van niemand minder dan Melchior d’Hondecoeter. Het is speciaal voor deze kamer geschilderd.

Het is de koekoeksklok die ‘t ‘m doet…

Tsja… over smaak valt niet te twisten. Een slurf lamp in de zitkamer van Prins Hendrik (echtgenoot koningin Wilhelmina).

Muziekkamer van koningin Wilhelmina.

De tuin van Het Loo verdient eigenlijk een aparte blog. Als u Het Loo bezoekt, trek dan ook wat tijd uit voor de ‘royale’ tuin.


Comments are closed.