Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Revealed
Categories: Expositie

Het was een beetje Glamourland bij de opening van foto-expositie ‘Revealed’ in hotel The Grand. Een glaasje echte champagne bij binnenkomst. Geen eenvoudig blokje kaas, maar een meneer bij een buffet die na een uitgebreide uitleg wat stukjes kaas op een bordje legde. Heerlijke kaas uiteraard.

Er werd eerst een tijdschrift voor luxe merken en winkels gepresenteerd. Dat had iets te maken met de presentatie van de eerste Beaujolais, maar wat precies werd me niet duidelijk. Vervolgens opende de kleinzoon van Pablo Picasso de foto-expositie en hij kreeg ook een fles Beaujolais uitgereikt. Niet de fles met een etiket waar een schilderij van zijn opa op stond, een exemplaar uit 1973. Die stond onder een stolp en had desondanks een flinke laag stof.

De toespraak van de hotelmanager was niet heel goed verstaanbaar, want het was erg gezellig in de zaal. Maar wat ik wel begreep is dat zijn hotelketen ook graag aan kunst doet. En dat is natuurlijk prima. Vervolgens was ik de enige die de foto’s ook echt ging bekijken, de rest van het gezelschap bleef het gezellig hebben met de hapjes en de drankjes. Er was nog een meneer op weg naar het toilet die in de gauwigheid wat kreten van waardering richtte tot de foto’s.  En het personeel van The Grand is heel vriendelijk en zegt de gasten in het Frans en Engels gedag.

Oké, tot zover Glamourland. De fotoserie is best aardig. Je ziet een aantal beroemde kunstenaars in hun atelier of daarbuiten. Zeker de atelierfoto’s van de kunstschilders contrasteren mooi met de omgeving. Ik herken de sjofele werkkleding, die draag ik zelf ook als ik schilder. Ik zou me niet snel laten fotograferen op die manier, maar leuk dat de heren (er zitten geen dames kunstenaars tussen, dat is dan wel weer jammer) zich wel hebben laten portretteren.

Er staan wel dames op de foto’s: de modellen en / of geliefden. Op mijn ‘favoriet’ van deze tentoonstelling zie je kunstschilder Balthus met zijn echtgenote Setsuko. Ze zijn van achteren gefotografeerd terwijl zij naar zijn werk kijken. Het zal vast een geposeerde foto zijn, maar het geeft een mooi intiem beeld.  Samen het moment beleven: dit is het nu, hierna geven we het werk vrij aan het publiek.

 

Over de expositie:

De reizende expositie REVEALED bestaat uit een serie van 30 foto’s waarop een aantal van ‘s werelds grootste kunstenaars, zoals Pablo Picasso, Salvador Dalí, Keith Haring en Henri Matisse, op intieme momenten zijn gefotografeerd. Olivier Widmaier Picasso, kleinzoon van Pablo Picasso en auteur van het boek Picasso Portrait Intime, is de curator van deze expositie.

REVEALED is een selectie uit de collectie van Paris Match, het bekende Franse magazine, en is tentoongesteld in de openbare ruimtes van Sofitel Legend The Grand Amsterdam, van 19 november 2015 tot en met 19 januari 2016.


Comments are closed.